Mentre es dilucida el futur de la mina que pot convertir Extremadura en un punt clau dins del mapa internacional de productors de liti, Extremadura New Energies (l'empresa que la promou) continua amb les seves activitats i acaba de presentar una entitat, la Fundació Extremadura New Energies, per tornar a la societat extremenya part dels beneficis que espera obtenir de l'explotació del jaciment i la planta de processat de liti que planteja. Amb seu a Càceres, l'entitat arrenca amb una dotació inicial de 30.000 euros que s'anirà incrementant així que el projecte avanci.

Imatge virtual de la futura planta de tractament de liti
Imatge virtual de la futura planta de tractament de liti

Acord amb la Fundació Secretariat Gitano

Amb el projecte encarrilat gràcies al suport de la Junta d'Extremadura i actors clau de la societat civil extremenya, Extremadura New Energies està convençuda que l'oposició frontal de determinats grups ecologistes no frenarà un projecte que pot generar fins a 2.100 llocs de treball directes i indirectes en una de les regions amb menor renda per capita d'Espanya i, per això, ha activat ja la seva Fundació. El primer acord s'ha subscrit amb la Fundació Secretariat Gitano i permet posar en marxa una iniciativa per fomentar la incorporació de la comunitat gitana al mercat laboral i, en concret, a l'economia sostenible i l'impuls a iniciatives empresarials plantejades per aquest col·lectiu.

1669799416317
 

El 2026, tot en marxa

De moment, l'empresa que vol treballar en Valdeflórez, el paratge de Càceres que acollirà la mina, ha presentat ja tota la documentació necessària davant de la Conselleria per a la Transició Ecològica i Sostenibilitat perquè, des de l'administració, s'elabori el document en el qual s'establirà què ha de contenir l'Estudi d'Impacte Ambiental que l'empresa ha de presentar en sol·licitar l'autorització d'inici d'explotació. Aquest document serà validat o no per la direcció general corresponent, però és d'esperar que, si l'empresa s'ajusta al que li indica la Junta, no hi vagi a haver problemes. La previsió dels promotors és que, el 2026, surtin d'Extremadura les primeres tones d'hidròxid de liti rumb, segurament, a la gigafàbrica de bateries que, superades ja les incerteses, tornarà a Port de Sagunto al lloc de privilegi que va perdre quan, els anys 80, es va descartar aixecar allà la IV Planta Siderúrgica Integral i Alts Forns de la Mediterrània va acabar tancant.