Grans companyies de tecnologia com Google, Amazon o Apple s'han llançat a dominar el nou, i acabat d'estrenar, mercat dels assistents personals. El mateix Elon Musk, creador dels famosos cotxes elèctrics Tesla, vol anar un pas més enllà amb la seva companyia Neuralink, amb la qual pretén connectar ordinadors amb cervells humans a través d'implants. Però mentre es van desenvolupant tots aquests projectes, un estudiant postdoctoral de la prestigiosa universitat nord-americana MIT ha sorprès a tots amb un prototip que ha creat ell mateix i que serveix per donar ordres sense necessitat de dir ni una paraula i obtenir resposta.

Què és AlterEgo

El talentós jove es diu Arnav Kapur i ha creat un dispositiu al qual ha batejat com a AlterEgo. Un enginy que recorda una mica als micròfons que algunes estrelles de la cançó porten en concert, que s'enganxa a l'orella i arriba fins a la boca. De color blanc i amb un aspecte que és estèticament millorable, el més important, sens dubte, és allò que és capaç de fer.

Ara mateix AlterEgo és el dispositiu que més ha aconseguit apropar-se a la tecnologia de lectura mental. Malgrat que no llegeix els senyals elèctrics del cervell, permet fer preguntes a la màquina sense necessitat de pronunciar paraula. Després de la pregunta, rep la resposta a través de la tecnologia bone-conduction (o de conducció òssia, és a dir, a través de la seva connexió superficial amb el crani).

AlterEgo permet també que una persona que –per la raó que sigui– no pugui parlar, pugui utilitzar el sistema ideat per Kapur per dictar paraules i que així un ordinador les llegeixi.

Múltiples possibilitats a futur

El desenvolupament a futur del dispositiu AlterEgo permet pensar en gairebé tantes aplicacions com un pugui imaginar-se. Sense necessitat que l'usuari pronunciï cap paraula, segurament podria aprofitar-se del sistema per saber quina temperatura farà a la ciutat a la qual es desplaci l'endemà, pensar una frase en un idioma i que AlterEgo se la tradueixi a un altre idioma si està en un altre país i així poder mantenir una conversa amb un estranger o conèixer la resposta a preguntes que algú li faci i ell al seu torn se les faci al dispositiu per poder així contestar correctament sobre la informació requerida.

Altres camps en què es pensa que podrà ajudar són aquells que tenen a veure amb malalties de la ment com l'Alzheimer, el Parkinson, l'ELA, la paràlisi cerebral o tantes altres.

En paraules del propi Kapur, "el sistema és capaç de capturar l'activació neurològica subtil dels sistemes de parla interns des de la superfície de la pell, malgrat que la font del senyal és a l'interior."