S'acusa, sovint, les diferents administracions espanyoles de ser poc transparents, però segons la consultora Capgemini, som el setè país europeu en el que a gestió de polítiques de dades obertes es refereix. Així ho indiquen al seu informe Open Data Maturity 2022. França és el que millor els gestiona i Bòsnia Hercegovina, el que pitjor ho fa.

open data
 

En general, tots els països de la UE desenvolupen una gestió eficient

Les polítiques de dades obertes, explica Capgemini, gaudeixen d'un "bon grau de maduresa" a Europa i, així, la puntuació mitjana dels diferents països analitzats és del 79%. A més, l'informe constata que el 85% dels 27 països membres de la UE "s'està preparant per a la supervisió i el mesurament del nivell de reutilització de dades pel seu gran impacte econòmic i social".

Què permeten les dades obertes?

Les dades obertes i la seva compartició han permès als estats membres, apunten els analistes, desenvolupar estadístiques, quadres de comandament o aplicacions d'alerta durant la pandèmia, el que ha accelerat la recuperació. Davant dels desafiaments macroeconòmics que perfilen el context actual, aconsella Capgemini, els països europeus haurien "d'aprofitar" aquestes dades per "controlar els nivells d'ús d'energia" o, també, per "facilitar la integració de refugiats de la Guerra d'Ucraïna als seus mercats laborals". Ucraïna, en concret, és el segon país europeu que millor gestiona l'open data. Polònia és tercer, Irlanda és quart, Xipre és cinquè i Estònia, sisè. Espanya, el setè millor posicionament, queda per davant d'Itàlia, que és vuitena, Dinamarca, que és onzena, Alemanya, que es queda al lloc quinze o Portugal, al lloc vint. El Regne Unit no figura en l'estudi, que inclou només països membres de la UE i socis preferents d'aquesta.

Amb el reglament sobre dades obertes i la seva reutilització al sector públic encara sense aprovar, el 96% dels països de la UE treballa en la identificació de dominis de dades de valor i el 85% els ofereix als seus portals o té intenció de fer-ho. L'objectiu, resum des de Capgemini, és "permetre que les dades obertes tinguin un impacte, econòmic i social, i ser capaços de rastrejar-lo".

Una cosa és accedir i una altra, entendre'ls

L'informe apunta també que, de moment, a Europa escassegen els perfils professionals capacitats per incentivar empreses i organitzacions a utilitzar les dades obertes públiques. L'informe també destaca també com a qüestió a millorar la coordinació entre diferents nivells de govern. Aquesta qüestió, acaben des de Capgemini, és una altra de les grans traves existents per a l'ús i aprofitament generalitzat de les dades obertes.