Serveix per a alguna cosa jugar amb videojocs? Un servidor, que va començar a fer-ho amb una humil Atari 2600 i segueix fent-ho encara avui que pentina algun cabell blanc, està convençut de què per descomptat: serveix, com a mínim, tant com pugui servir llegir un llibre, veure una pel·lícula, llegir un còmic o anar al teatre. Els videojocs són productes culturals i, com tots els productes culturals, entretenen i, alhora, formen i informen. Ara, un grup d'economistes i creatius espanyols convençuts del mateix que els compto|explico acaba de llançar Holy Montt, una plataforma (de moment amb forma de web i, ben aviat, disponible com a app) perquè joves i majors aprenguem a gestionar els nostres estalvis i realitzar petites inversions en un entorn similar al d'un videojoc.

Mockups hollymontt about us
 

El joc com a aprenentatge

José Luis Álvarez, màxim responsable del projecte i el seu equip han decidit aplicar a les finances això que ara diuen gamificació i que no és més que el convenciment que aprendre també pot ser un joc. Qui hi confiï, aprendrà mitjançant simulacions amb dades reals i tempos similars als d'una inversió de veritat com cal espavilar-se en aquests procel·losos mons en els quals, en comptes d'apostar amb cigrons com en el mus no crematístic, el que et jugues és els teus propis diners o el de la teva família. Amb això, pretenen posar a disposició de tots nosaltres (i especialment dels més joves) eines que ens permetin adquirir els continguts necessaris per no caure en mans del primer venedor de criptomonedes que ens trobem i que, amb verborrea pel mig, intenti plomar-nos.

Llacuna del sistema educatiu

Lamentablement, Espanya és encara avui un país amb molt poca cultura financera, com demostren estafes massives com la de Fórum Filatélico o la de les preferents, que va implicar a més qui ens hauria de protegir: els nostres bancs. Holy Montt neix perquè allò d'intentar treure profit del propi de maneres legítimes puguem fer-ho amb el mateix risc de sempre però, i això és el millor, amb més coneixement de causa. El nínxol, paradoxalment, l'ha obert el sector financer tradicional, que sempre han tractat als seus clients no com un partner sinó com una eina per maximitzar beneficis. De moment HolyMontt està a disposició de tots i la majoria de les seves funcionalitats són gratis. Això sí: ni assessoren ni venen productes, perquè són independents i es conformen amb donar bons consells. Un servidor, que va aprendre més gestió empresarial amb el PC Futbol que amb les poques classes reglades d'economia que ha pogut seguir, els desitja tota la sort en el seu afany.