El patrimoni que es troba fora dels nuclis urbans és massa sovint molt desconegut però, per conservar-lo de manera adequada, hi ha una ciència aplicada que pot ajudar: la cartografia. Emprar-la és, precisament, el que està fent ara mateix la Generalitat de Catalunya mitjançant la seva Direcció General d’Ordenació del Territori a l’Alt Penedès. Al terme de Gelida, mitjançant l’elaboració d’un catàleg de construccions en sòl no urbanitzable, ha identificat 39 elements que mereixen catalogació.

20220130 091508 1
 

Construccions rurals

Els catàlegs, mitjançant observacions in situ o, també, emprant tecnologies com la geolocalització, el mapejat amb drons i la gestió de dades; identifiquen aquelles construccions rurals situades en sòl no urbanitzable susceptibles de ser reconstruïdes o rehabilitades pels seus valors arquitectònics, històrics, ambientals, paisatgístics o socials. En el cas de Gelida, de les 39 edificacions catalogades, 20 se situen en sòl agrícola, tres en sòl forestal, sis en l’àmbit fluvial i 10 més en àmbits de la Xarxa Natura 2000 o del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

Dades

Cada construcció compta amb la seva fitxa individualitzada, que en descriu la ubicació, situació actual i elements més representatius. A més, estableix els usos i activitats admesos a cada masia i s’especifica si cadascuna d’elles es podrà dedicar a habitatge, turisme rural, hotel, restauració, educació en el lleure, equipament comunitari, artesal o artístic, a professions liberals, serveis corporatius o bé a acollir habitatge amb activitat econòmica d’ús turístic. Les fitxes individualitzades també incorporen les condicions en què s’haurà de dur a terme la rehabilitació de cada masia, l’ordenació de l’entorn, l’accés, l’aparcament i la dotació de serveis. Sense aquestes eines, moltes de les masies que recorden com es va explotar el territori a Catalunya fins fa no gaire, serien només un record.