Ho diu Radia Perlman i no nosaltres: el blockchain, més que una tecnologia, ha estat fins ara una eina de màrqueting que alguns han utilitzat en el seu benefici i a la qual, assenyala, "no s'ha de fer massa atenció? Perlam, enginyera de xarxes i creadora de programari i és coneguda per haver desenvolupat el protocol Spanning Tree (STP), que permet que la xarxa Internet funcioni tal com el coneixem, ja que possibilita que la informació es transmeti a través d'enllaços redundants fins i tot quan un enllaç principal falla. Per tant, el que diu convé tenir-ho en compte.

radia perlman
radia perlman

Els sistemes centralitzats també tenen avantatges

Va ser, en concret durant el Simposi Internacional sobre Avenços de Blockchain que se celebra a Singapur aquests 1 i 2 de desembre i dins d'un discurs que pocs esperaven però que podia intuir-se, ja que arriba després de la fallida de FTX i BlockFi: per a Perlman, es parteix d'un error, ja que no és cert que els sistemes centralitzats (els dels bancs estatals) siguin dolents per si mateix i els descentralitzats (el blockchain) siguin òptims. Les cadenes de blocs vinculades als Bitcoin, recorda, "es van crear per evitar haver d'utilitzar per a les transaccions els sistemes d'organitzacions governamentals o entitats financeres i, encara que aquests sistemes puguin ser de vegades corruptes, tenen els seus usos". Els sistemes descentralitzats, va detallar, "poden generar molts problemes". I, sí, s'ha vist. Per tot això, Perlman aconsella que no es faci massa atenció al blockchain ja que, considera "és un terme propi del màrqueting i no una tecnologia, ja que no és diferent d'una base de dades i, habitualment, és difícil d'utilitzar".

Antiblockchain

Els últims esdeveniments donen la raó a Raida, que es defineix com a "antiblockchain" i recomana prestar-li només l'atenció justa. Que aquesta suposada tecnologia hagi permès travar el que, sens dubte, és una nova estafa piramidal (sí, FTX) alguna cosa ha de veure. Perlman considera també que Internet s'ha d'arreglar, perquè els algoritmes actuals provoquen la polarització del contingut i permet als extremistes connectar-se entre si. Sobre el seu protocol, el STP, admet que va ser important, però es treu mèrit: si no hagués estat ella, ho hauria fet una altra persona. Humil i, sens dubte, assenyada. I amb 70 anys. Algú dubta encara del molt i bo que poden aportar els que passen dels 50?