L’aplicació de videotrucades Zoom ha detectat una sèrie d’errades en el sistema de seguretat del programa. Per aquesta raó, la corporació demana als seus usuaris de mòbil i ordinador que actualitzin l’aplicació per tal d’obtenir la darrera versió. L'actualització de Zoom protegeix l’usuari de patir un determinat tipus de ciberatacs, fet que no passava amb l’anterior versió. Segons l’empresa propietària de Zoom, Zoom Video Communications, un dels errors facilita que "un actor malintencionat aconsegueixi la transmissió d'àudio i vídeo d'una reunió on no estigués autoritzat a entrar" a més de “causar altres interrupcions".

Aquest perill al qual s’exposen els usuaris de Zoom que no hagin actualitzat l’aplicació ha estat categoritzat per la mateixa companyia com a vulnerabilitat de “severitat alta”. Els altres dos defectes anunciats per Zoom han estat catalogats com a perill de gravetat “mitjana”. Doncs bé, tenen un efecte més limitat. Concretament, en cas de ser explotats per “un actor maliciós”, l'habiliten per entrar a reunions a què ha estat autoritzat a participar, però sense aparèixer davant dels altres intervinents. La resta de participants de la reunió, doncs, no podrien adonar-se de la seva presència. El mateix equip de Seguretat Ofensiva de Zoom ha reconegut els errors. 

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta, que pertany a l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe), ha advertit aquest dimecres els usuaris de les vulnerabilitats a què s’exposen si continuen fent servir Zoom sense actualitzar. “Es recomana actualitzar l'aplicació com més aviat millor. Per això, accedeix al centre de descàrregues de Zoom, i descarrega i instal·la la darrera versió disponible”, recomanen. A més, escau subratllar que Incibe ha qualificat l’avís de prioritat “alta”.

D’altra banda, convé recordar que Zoom no ha notificat el nombre d’usuaris totals de la plataforma, ja que molts d’ells la fan servir directament des del navegador d’Internet. És a dir, sense tenir l’app descarregada. Sortosament, segons apunten des de Zoom, els internautes que fan servir Zoom des del navegador web no s’exposen als perills cibernètics causats pels problemes en el sistema de seguretat del programari. 

Ara bé, sí que s'exposen al perill cibernètic tots aquells clients empresarials que paguen per utilitzar Zoom que no hagin actualitzat l'aplicació. També les persones que paguen per Zoom i que encara no ho han fet.

Zoom, una aplicació que va créixer durant la pandèmia

L’aplicació Zoom, que pertany a la companyia Zoom Video Communications, va ser fundada l’any 2011 per Eric Yuan. I la seu és a San José, Califòrnia. És coneguda principalment pel seu sistema de videotrucades i reunions virtuals. 

Arran de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, l’aplicació Zoom es va fer popular arreu del món perquè els confinaments obligats no permetien les reunions presencials. Així doncs, després del seu “boom” pandèmic, l’empresa va assolir una valoració borsària de més de 20.000 milions d'euros.