Les acaben de presentar al CES 2023 de Las Vegas, les fabrica Panasonic juntament amb l'empresa emergent catalana Biel Glasses i facilitaran la vida (i molt) a les persones amb algun tipus de discapacitat visual, perquè serviran de suport per a la mobilitat i els atorgaran autonomia.

Intel·ligència artificial i realitat augmentada

Les ulleres combinen un sistema d'intel·ligència artificial amb tecnologia robòtica per processar les imatges que capten les lents, interpretar escenaris i generar uns estímuls visuals que l'usuari pot interpretar malgrat tenir les capacitats visuals limitades. Són, per tant, especialment útils per a patologies que comporten pèrdues de visió perifèrica i permetran a molts usuaris amb visibilitat reduïda moure's amb més independència gràcies a un sistema de realitat augmentada.

ulleres de realitat virtual persones amb discapacitat visual (1)
 

Quina informació faciliten?

Detallen a l'usuari on es troben els diferents obstacles que no veu i que poden arribar a constituir una amenaça per a la seva integritat. Així, les ulleres reconeixen en primera instància l'entorn per detectar esglaons, forats o rases i, després, adverteixen l'usuari amb senyals gràfics adaptats a la seva visibilitat. Perquè els seus beneficis siguin màxims, el producte haurà de ser adaptat per òptics a les necessitats específiques de cada usuari.

Biel+no+glasses
foto+equipo+directivo+2020
 

Una història singular

Les Biel Glasses no es diuen així per casualitat: el projecte en què ara s'implica Panasonic va néixer de la mà del Biel, un nen català que va néixer amb discapacitat visual i els pares, Constanza Lucero i Jaume Puig van treballar junts per, com ells mateixos expliquen, "crear solucions avançades i assequibles per adaptar el món als seus ulls". Ara, de la mateixa manera que van ajudar el seu fill, ajudaran moltes altres persones que estan en una situació similar.