Camina el ministre Escrivá molt ufà aquests dies convençut que, durant el present mandat, ha pogut amb els dos Miures que més temia: la quota d'autònoms i les pensions. Sobre el segon, no convé estendre's en excés, perquè hi ha qui ja dona per fet que la seva reforma només ajorna els problemes però, sobre el primer, faria bé en prendre nota del que opinen els autònoms corrents, que no solen ser els que s'agrupen en entitats i associacions perquè, quan es fa un d'autònom, allò d'afiliar-se aquí i allà es deixa per més endavant. Els autònoms freelance, el número dels quals ha crescut de manera exponencial en els últims anys a la vora, en gran part d'Internet i altres tecnologies, el tenen clar: el 61% dels 10.000 professionals que Shakers, plataforma tecnològica que connecta a freelance i projectes, creu que el nou sistema de quotes nova quotes no beneficia a l'ecosistema i el 85% pensa que hi hauria molta més gent sent freelance si no existís la quota.

cotizacion autognoms atrotini
 

Un 16% d'autònoms

A Espanya tenim un 16% d'autònoms i, per tant, som un dels països amb més tradició de feina per compte propi malgrat que el sistema econòmic i les administracions continuen sense impulsar a aquesta modalitat d'acompliment professional. La quota d'autònoms, acaben des de Shakers a partir de les dades obtingudes a l'enquesta que han completat, "pertany a un sistema laboral que és obsolet i que no representa ni les necessitats de les empreses que contracten ni les dels professionals que es formen i busquen alternatives a l'ocupació per compte d'altri professional".

Héctor Mata, director executiu de la plataforma, és clar: "Tots parlem d'un moviment de freelance creixent i de l'agilitat i la flexibilidad que suposen els freelance per a un mercat laboral molt més canviant que abans, i és una realitat que conviu amb una altra de molt diferent: la legislació no acompanya a què els freelance tinguin un context favorable per desenvolupar el seu treball|feina. A més, no oblidem que molts autònoms són empresaris i generen llocs de treball, així que la quota també està minant aquesta possibilitat."

Diferents veus, conclusions semblants

Els nous rangs per a la quota d'autònoms, detallen des de Shakers, "només tenen en compte la facturació total d'un mes, un número que és poc representatiu de la realitat dels professionals, qui a més sol tenir becs|pics i valls de treball|feina, de manera que l'aportació no és regular i implica més burocràcia per a modificarla". En Tax Down, start-up digital de gestió financera, també han fet una enquesta: "Segons el baròmetre que vam llançar fa unes setmanes en TaxDown sobre la situació dels autònoms espanyols, el 81% d'ells considera que les noves quotes no són positives per al sector, el 50% afegia que no s'han tingut en compte les necessitats reals dels autònoms i un 18% les qualificava com a injustes perquè arriben en un moment d'extrema inestabilitat per al col·lectiu" explica Valeria Hernández, responsable de l'àrea d'autònoms de TaxDown.

Risc de sancions

El nou sistema del que tan ufà presumeix Escrivá impedeix, a més, que l'autònom pugui escollir lliurement la seva base de cotització i obliga a pagar una quota o una altra en funció dels ingressos previstos. De fet, i segons explica l'advocada especialista en Dret de Família Alejandra Zapata, "si l'autònom no informa a la Seguretat Social quan canvien els seus rendiments, pot ser sancionat". Amb tot, el més clar és Carlos Martínez, emprenedor inclòs per la revista Forbes en la llista dels 100 joves més creatius: "des del meu punt de vista, és injust haver de pagar per treballar, és a dir, no té cap sentit haver de pagar una quota fixa (bastant alta) sense ni tan sols saber quant facturaràs. Des del dia u aquestes generant unes despeses fixes que molta gent no està disposada a assumir per si surt malament. Crec que la millor fórmula seria una quota simbòlica (20-50€/mes) i un % dels ingressos. A més, premiarà els que facturin més amb certs beneficis per evitar l'economia submergida i animar la gent que declari el 100% dels seus ingressos. Penso que, amb això, molta més gent emprendria a Espanya i gràcies a la creació de llocs de treball i riquesa es recaptaria fins i tot més que amb l'actual quota d'autònoms".