Ho indica un estudi elaborat per Certideal, un dels portals líders en la venda de mòbils recondicionats: fins a un 40% dels mòbils de segona mà que es venen a Espanya conserven dades sensibles dels seus anteriors propietaris.

EuropaPress 4786156 missatge arriba telefonos moviles simulacre plaseqta pla emergència exterior
 

Com evitar-ho?

El mòbil, agradi o no, és avui eina imprescindible per a la vida quotidiana. Malgrat que és un telèfon, el que menys fem és parlar, però ens serveixen per gestionar comptes bancaris, buscar feina, comunicar-nos amb amics, companys de feina o familiars i fins i tot per trobar parella. Totes aquestes accions deixen empremta en el dispositiu, que acumula dades que, si cauen a les mans incorrectes, poden portar-nos problemes. Per això, cada vegada que ens desfem d'un dispositiu mòbil —igual que quan ens desfem d'un ordinador— convé fer una neteja a fons perquè ningú no pugui utilitzar-lo per descobrir coses que no ens convé que siguin de domini públic com, per exemple, la contrasenya del nostre correu electrònic o el nostre número de compte bancari.

Què cal esborrar?

El primer és eliminar del dispositiu totes les dades referents als nostres comptes de Google, Icloud o qualssevol que siguin els serveis online que fem servir. Per descomptat, també cal eliminar els historials de recerca, les cookies i els arxius emmagatzemats o descarregats. Tot pot fer-se de manera senzilla a través dels ajustaments del dispositiu, però el més assenyat és formatejar el dispositiu. Com fer-ho? Doncs mitjançant l'activació de la restauració de fàbrica, que restableix l'estat del dispositiu a l'origen i elimina qualsevol aplicació que hàgim instal·lat. Per descomptat, cal recordar també retirar la targeta SD. I no, si no el vendràs o no el lliuraràs a canvi d'algun descompte, no serveix donar-li una martellada o submergir-lo en aigua: fins i tot així, si el tires i algú el troba, les mans adequades podran extreure del dispositiu tota la informació que no hagis eliminat prèviament.