El liti, com qualsevol altre recurs, és limitat, però té un problema addicional: les reserves més importants no són ni als Estats Units ni a Europa, ja que s'ubiquen a Sud-amèrica i la Xina. Amb tot, aquesta situació pot canviar: els geòlegs de la Lithium Americas Corporation acaben de localitzar entre Nevada i Oregon un dipòsit que conté entre 20 i 40 milions de tones mètriques de liti. És la reserva coneguda més gran fins ara.

El doble del que hi ha en el salar d'Uyuni

El dipòsit més gran que es coneixia és a Bolívia, en el salar d'Uyuni, però el localitzat als Estats Units conté una quantitat que duplica la del salar bolivià. Està situat sota la Caldera McDermitt i col·locaria els Estats Units com a primera potència mundial en reserves. El material present en aquest dipòsit és illita, una argila que conté fins i tot un 2,4% de liti. El mineral argilenc amb percentatges de liti que actualment s'explota més freqüentment és l'esmectita, que conté un percentatge equivalent al 50% del qual conté la illita.

indi

 

Un problema: terres sagrades

La troballa té, tanmateix, un problema: el dipòsit es troba en una zona considerada com sagrada pels soshone, nadius nord-americans. Ja existeixen activistes indígenes que han mostrat el seu rebuig dels plans d'extracció. Argumenten que es poden contaminar aigües subterrànies i que fabricar bateries de liti generar un 70% més d'emissions que fabricar un vehicle de gasolina.