És molt car, aporta calories addicionals a productes ja per si mateix molt calòrics com els refrescos o les galetes i, durant aquest Nadal, l'has consumit en quantitats industrials. Parlem, per descomptat del sucre, un aliment de què pots prescindir ara que comença gener per millorar la teva salut i compensar els excessos. Si vols estalviar, això sí, no confiïs en els succedanis, que són tan o més cars que el sucre original del qual, sigui dit, també pots simplement prescindir sense buscar substituts. Et presentem algunes de les alternatives.

Melassa
Es tracta d'un subproducte de la cocció del suc de la canya de sucre que aporta vitamines i minerals, inclou també antioxidants. I resulta perfecta per fer gominoles substituir al caramel elaborat amb sucre o preparar rebosteria. Surt a uns 7 euros el quilo.

Xarops
Són molt populars a Amèrica i destaquen pel seu bon sabor, però el seu punt feble és que no inclouen nutrients i el seu contingut en fructosa és molt alt. Aporten, això sí, minerals i antioxidants, però consumir-los en excés engreixa molt. El xarop d'àgave costa uns 8 euros el quilo, el de blat de moro pot arribar als 14 euros el litre i el d'auró, el més car, supera els 25 el litre. Tots ells, això sí, són més dolços que el sucre.

Mel
És, sens dubte, l'alternativa més coneguda, però té bastantes pegues: és més dolç que el sucre, és més calòrica i encara que aporta minerals, vitamines, aminoàcids i polifenols que no són en el sucre blanc ni en el sucre morè, també pot desbaratar la nostra dieta si la consumim en excés. El quilo costa entorn de 7 euros.
Stevia
És un edulcorant natural que s'extreu de la planta Stevia rebaudiana bertoni , és sense calories i el que podem trobar a Espanya són extractes processats. Una capsa de 50 sobres monodosis surt per tres euros.
Sense sucre
El millor, i el més barat, és oblidar-se del sucre: emmascarar sabors, afegeix calories i s'engreixa. Evitar-ho, és també estalviar. I les alternatives, al sucre, quedi clar, no són ni més sanes, ni més barates.