La curiositat per saber és inherent a la condició humana. La necessitat de formació és una cosa a què estem units des que comença la nostra escolarització fins a no se sap molt bé quan. Depèn de les circumstàncies vitals de cadascú, de l'ofici que hàgim escollit, de la rapidesa amb què es transformi la nostra professió i de la curiositat que tinguem.

En tot cas, les raons per continuar rebent formació poden ser múltiples i totes elles vàlides. La bona notícia és que gràcies a internet podem trobar una enorme varietat de cursos online i, a més, molts d'ells gratuïts.

Tot i que és cert que l'oferta de cursos no presencials és molt àmplia, no tots els programes ofereixen sempre el curs que més necessites o no sempre està clar per quin hauries d'apostar. Perquè encara que la formació pugui ser gratis, submergir-te en un curs d'escassa qualitat o poc ajustat al que estaves buscant es converteix en una pèrdua de temps, un bé molt escàs avui dia.

Per això, t'oferim a continuació alguns llocs web on segurament podràs trobar el curs online gratuït que millor s'ajusti a les teves necessitats. Són plataformes que les universitats o organitzacions especialitzades posen a disposició del públic en general i que, fins i tot, en alguns casos t'ofereixen un document que certifica la realització del curs. Si necessites continuar formant-te o si simplement et ve de gust eixamplar els teus coneixements, te'n proposem algunes.

Aprender Gratis

És un web que disposa de més de 1.600 cursos de franc. Ofereix tant cursos com guies, tutorials i manuals perquè et formis en el camp que més t'interessi. Els materials que es poden trobar a aprendergratis.es són recursos procedents de diverses universitats o de l'Administració. La seva oferta destaca, sobretot, en els idiomes i en els sectors de l'ensenyament i la salut.

Coursera

Segurament és el lloc web de cursos online gratuïts més popular. A l'oferta d' es.coursera.org trobaràs formacions amb matèries procedents d'universitats tan prestigioses com Stanford, Duke o Michigan i de nombroses empreses multinacionals. No tots els cursos són gratuïts, però sí que n'hi ha molts que ho són. Això sí, per aconseguir la certificació final, hauràs d'abonar les taxes corresponents del curs en qüestió.

Activate

És el web de cursos gratis de Google. Molt valorat i utilitzat per milions d'usuaris arreu del món. Cada curs ofereix un certificat de superació en acabar-lo. Activate se centra en la formació de franc en competències digitals. Així, per exemple, a través d'aquest web podràs aconseguir coneixements de transformació digital o de màrqueting online, per citar dos casos.

eDX

Un lloc web que van fundar el 2012 les universitats de Harvard i de Massachusetts i que està patrocinat per multitud de prestigioses institucions de tota mena. La majoria dels cursos que ofereix són gratuïts i les temàtiques són molt variades. eDX és un dels llocs web amb més usuaris al món i el creixement de la seva oferta creix cada any.

Cursos oberts de la UNED

Els cursos oberts de la Universitat Nacional d'Educació a distància són gratuïts i es poden començar i acabar quan vulgui l'usuari, així que són molt flexibles. La seva temàtica és molt variada i cobreix pràcticament tots els camps formatius d'una universitat. Tanmateix, la UNED no certifica els seus cursos oberts, per la qual cosa poden ser molt interessants per aprendre però no per sumar crèdits o afegir una formació certificada per a qui ho necessiti.