Ho expliquen a V de Vendimia, el blog del portal Wine is Social, el club de vins que van fundar el 2013 Albert Martí i Manel Sarasa i compta avui amb 5.000 subscriptors que, cada mes, poden escollir vins entre més d'un miler de referències dels més prestigiosos elaboradors mundials: ChatGPT també sap de vins.

Copas va venir formatge pa
 

Què sap exactament?

Segons V de Vendimia, el sistema d'IA generativa de OpenAI és capaç, per exemple, d'aconsellar-te quin vi marida millor amb les viandes que inclouràs en un sopar o un dinar. Pel que sembla, i segons ells mateixos expliquen, ho han provat en carn pròpia: després de compartir amb ChatGPT la seva intenció de celebrar "un sopar amb amics a base de taules de formatges i embotits ibèrics" i demanar-li vins "d'entre 10 i 15 euros l'ampolla", el sistema els va respondre que podien recórrer a "un Rioja Criança, que sol tenir notes de fruites vermelles i negres, espècies i una mica de vainilla". L'IA es va aventurar fins i tot a proposar marques i, així, va citar CVNE criança, Marquès de Càceres o LAN criança. A continuació, va recomanar també vins de la DO Ribera del Duero assegurant que "solen tenir una bona relació qualitat-preu" i va citar com|com a recomanacions a Protos i a Prat Rey.

Qui paga?

Aquí arribats i vistes les recomanacions –Xat GPT, segons tot indica, va fer poc més que citar el més obvi que qualsevol a qui se li formuli una pregunta com la que van fer els companys de Wine Lovers pot ocórrer-se-li després de fer una recerca a Google- els redactors de V de Vendimia van decidir prendre l'assumpte una mica a broma i, després d'admetre que ChatGPT pot recomanar vins, proposar maridatges i informar sobre regions i varietats, van explicitar el que el sistema ni sap ni sabrà fer mai: destapar una ampolla, provar el vi, avaluar una ampolla concreta, explicar què s'estableixi, visitar una vinya o emocionar-se amb un bon vi. La pregunta que ens queda és, amb tot, molt simple i ha de veure amb qui és el responsable que el sistema d'IA generativa faci aquestes recomanacions i no d'altres.

Aquí arribats, n'hi ha prou amb entendre que ChatGPT funciona a partir de la informació que algú ha inclòs a la seva base de dades i tenir en compte que aquesta, principalment, procedeix del que qualsevol pot trobar a la xarxa. De nou, tornem a allò de sempre: ChatGPT, almenys quant a vins, és com Siri però més deshonest ja que l'assistent d'Apple, quan el preguntaves, almenys t'oferia una sèrie de resultats de recerca. ChatGPT, al contrari, t'ho explica com si se li hagués ocorregut a ell sol. La broma, per descomptat, la paguen els mateixos cellers: a més diners invertits en publicitat a Google, Facebook o qualsevol altre mitjà, més informació sobre elles a la xarxa i més possibilitats que ChatGPT et nomeni.