Tot i no poder considerar-se com a una tecnologia, sí que és una eina que garanteix, entre altres coses, una conflictivitat social inferior a la de països del nostre entorn immediat en garantir uns ingressos mínims per a subsistir a capes de la població que han resultat expulsades del mercat del treball per circumstàncies diverses entre les quals figura també l’eclosió de les TIC i la insuficient alfabetització digital que ofereixen les administracions i en la qual posen l’accent centres formatius com Ironhack en els seus informes. Parlem de la Renda Garantida de Ciutadania, un ajut social que incrementa aquest mes d’abril el seu import en un 8% i que cobren 165.000 persones a Catalunya.

RGC1
 

 

717 euros mensuals per a persones soles sense ingressos de cap mena

L'ajut de la Renda Garantida de Ciutadania augmentarà un 8% a partir d’abril, beneficiant a prop de 165.000 persones, d’acord amb la pujada de l’Índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) vinculat als pressupostos de la Generalitat per aquest 2023. Així, del 664 euros que cobrava una persona qui viu sola, no té ingressos de cap mena ni propietats a banda del seu habitatge i s’acull a l’ajut, es pasa a 717 euros mensuals. Si la unitat familiar és de dos membres, el pagament ronda els 1.075 euros i, si són tres, els 1.183. Per unitats familiars de quatre membres, queda en 1.291 i per a unitats de cinc o més membres, en 1.304.

Estabilització de la prestació

La Renda Garantida de Ciutadania té 102.707 unitats familiars a finals de febrer de 2023: 53.136 titulars corresponen al col·lectiu activable laboralment, i 49.571, al col·lectiu no activable –persones que no poden treballar o bé pensionistes o beneficiaris de prestacions estatals que reben l’RGC com a complement–. Es tracta d’un 1,19% menys d’expedients que l’any passat (1.232 expedients menys), un descens que es vincula sobretot a certa millora en la inserció i a una evolució positiva de les dades del mercat laboral. De fet, en l’últim mes de febrer, 308 unitats familiars han sortit de la prestació per inserció laboral, mentre que els expedients del col·lectiu activable han baixat en 228 menys.

Pel que fa a les persones beneficiàries, la prestació arriba a 164.665 persones, de les quals el 55% són dones, i el 45%, homes, mentre que hi ha 3 persones no binaries. Es tracta d’un 4,67% menys de beneficiaris que en la mateixa data de 2022. A 28 de febrer, un total de 12.966 famílies que tenen la prestació de RGC perceben també l’Ingreso Mínimo Vital (IMV) –gestionat per l’Estat– a Catalunya, on reben un complement de la Generalitat a través de la Renda Garantida per equiparar la quantia dels beneficiaris d’ambdues prestacions. Des del Govern de la Generalitat, s'havia planificat una experiència pilot que es desenvoluparia dos municipis del Principal en els quals s'oferiria una Renda Bàsica Universal a cada adult resident a més d'una quantitat per cada menor de la unitat familiar i que, a mig termini, podria haver arribat a fer-se extensiva a tot el Principat. Finalment, els vots negatius del grups d'oposició han abortat el pla. ¿Són viables a l'Europa Occidental aquestes prestacions universals?