Nova Aquitània, la regió que acull les prestigioses vinyes de Bordeus, destinarà al costat de la República Francesa i l'associació que agrupa als vitivinicultors de la zona un total de 59 milions d'euros per arrencar vinyes. Amb això, es vol combatre la sobreproducció, que pressiona els preus a la baixa.

burdeosaoc
 

Sobra el 10% de les hectàrees en producció

Segons els productors de la zona, a Bordeus sobra un 10% de les 108.000 hectàrees de vinya productives que hi ha a la zona. Segons el Consell Interprofessional del Vi de Bordeus (CIVB) l'excedent anual de vi que es produeix a la zona equival a 40 milions d'ampolles. A més, expliquen des del mateix organisme, actualment 30 milions més d'ampolles es venen a preus "poc beneficiosos per al sector i la imatge del vi de Bordeus". En total, s'arrencaran unes 9.500 hectàrees de vinya.

bordeus
 

Altres mesures

L'anunci arriba després que la República Francesa anunciés la seva voluntat de destinar 160 milions d'euros a finançar la desviació de l'excés de producció vinícola a l'elaboració d'alcohols industrials perquè pugui vendre's encara que sigui a preus més baixos i els cellerers no es vegin obligats a mantenir-lo als cellers amb el cost que això suposa.

raïm
 

Mobilitzacions

L'Executiu que lidera Macron respon així a les demandes que els vitivinicultors van explicitar el desembre passat mitjançant mobilitzacions a Bordeus ciutat que van concentrar un miler de productors. L'increment dels costos, la caiguda de la demanda a la Xina i el descenso del consum a la mateixa França són darrere també de la crisi. No fa tant, els mateixos vitivinicultors adoptaven en situacions de més demanda solucions certament creatives com la importació de vi a granel espanyol que es feia passar per francès.