Durant la II Guerra Mundial, la Decima Flottiglia Mezzi d'Asalto, de la Règia Marina italiana va utilitzar, com explica magistralment Arturo Pérez Reverte a la seva novel·la El Italiano diferents i enginyosos mitjans com, per exemple, torpedes tripulats (Silur a Lenta Corsa, en castellà Torpedo de Navegació Lenta) per controlar i, en molts casos enfonsar, vaixells aliats a l'Estret de Gibraltar i la Badia d'Algesires. La història d'aquells homes va ser exemple de com marins aguerrits i destres poden, per si sols i amb l'ajuda d'un mitjà per moure's sota l'aigua, ser crucials per a qualsevol Armada que es preï. Per això, avui, gairebé 80 anys després, l'Armada Espanyola compta també amb el seu propi cos de submarinistes. I els ha dotat amb nous equips.

Força de Guerra Naval Especial
El cos de submarinistes de l'Armada Espanyola es denomina Força de Guerra Naval Especial (FGNE) i disposa actualment de petits submarins i propulsors subaquàtics unipersonals denominats escúters que són, en certa manera, hereus d'aquells Silur a Lenta Corsa (SLC) de la Règia Marina italiana. Els últims propulsors (sense càrrega explosiva, clar, els SLC sí la tenien) adquirits són de procedència alemanya i es diuen Drivejet RD20.
Com són?
Cada Drivejet posseeix un propulsor elèctric i lliure d'emissions que permet cobrir distàncies de fins a 16 quilòmetres per transportar personal i material sota l'aigua, i compta amb una consola per dirigir el vehicle o consultar informació. L'aparell mesura 120 centímetres de llarg, pesa 26 quilos, assoleix una velocitat màxima de 7 quilòmetres per hora, té un motor de 3,4 cavalls, ofereix cinc hores d'autonomia a mínima potència i pot assolir fins a 60 metres de profunditat. Aquests dispositius s'afegeixen als Rotinor SD414, que formen part de l'arsenal espanyol des de 2012. Els Rotinor SD414 mesuren 1,3 metres, pesen 64 quilos i compten amb un motor de 4 cavalls. Durant la II Guerra Mundial, haurien, sens dubte, causat estralls.