Segurament, com a tanta gent, moltes vegades et sorgeix el dubte de què hauries de fer amb l'ordinador quan has acabat d'utilitzar-lo. Apagar-lo, suspendre'l o hibernar-lo? Opcions, juntament amb la de reiniciar-lo, que poden elegir-se i que cadascuna té les seves pròpies característiques que veurem a continuació.

Apagar

És l'alternativa més recomanable quan estem segurs d'haver acabat d'usar l'ordinador durant el dia. Si no torna a utilitzar-se fins a la següent jornada, l'aturada de l'ordinador permet que els diversos components que el formen descansin i ofereixin un millor rendiment quan es torni a encendre el dispositiu.

ordinador unsplash

Es recomana apagar l'ordinador diàriament, perquè, a més de descansar, l'estalvi energètic és més gran que si s'opta per altres alternatives i, a més, ajuda a allargar la vida útil dels components i, per tant, de l'ordinador. Així mateix, amb l'aturada s'eliminen els arxius temporals, els d'intercanvi i la memòria cau, i permet una millor instal·lació de les actualitzacions que pugui oferir el sistema.

L'únic inconvenient d'apagar l'ordinador és que quan s'encén poden passar uns minuts fins que estigui totalment a la nostra disposició per començar amb la tasca que necessitem fer. No és un temps excessiu en la majoria dels casos, però sí que pot ser incòmode si es necessita utilitzar l'ordinador al més aviat possible.

Hibernar

Quan s'hiberna un ordinador és com si s'apagués, però sense arribar a aturar tot el sistema. De tal manera que quan es torna a activar, ens trobem amb una situació idèntica a la que tenia l'ordinador just abans d'optar per la hibernació. És una funció que s'utilitza sovint per la seva comoditat, però que fa que moltes dades inútils s'emmagatzemin en el sistema, fent que aquest es torni més lent. Una situació que es veurà més afectada encara si l'equip no compta amb suficient memòria RAM.

Es recomana utilitzar la hibernació quan es torna a utilitzar l'ordinador poc temps després d'haver-lo hibernat

Es recomana utilitzar la hibernació quan es torna a utilitzar l'ordinador poc temps després d'haver-lo hibernat. En aquest cas, cal tenir en compte que si el sistema necessita fer actualitzacions, caldrà reiniciar l'equip perquè s'instal·lin.

Suspendre

És una possibilitat molt similar a la de la hibernació i està pensada per a períodes inactius curts. Es pot programar perquè entri en funcionament quan el sistema detecti que no s'està fent ús de l'equip. Tant en el cas de la hibernació com de la suspensió, l'estalvi energètic és un tema a tenir en compte, així com el possible escalfament que pot patir el hardware.

escriptori ordinador unsplash

Finalment, l'opció de reiniciar l'ordinador s'utilitza, sobretot, quan es dona algun error en el sistema i així poder corregir-lo.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat