Segons estimacions d'Autisme Europa, un 1% de la població espanyola pateix algun tipus de trastorn de l'espectre autista. Si considerem que, segons l'INE, Espanya té 48 milions d'habitants, aquest 1% equivaldria a unes 480.000 persones: a prop de mig milió. Aquest 2 d'abril, se celebra a tot el món el Dia Mundial de Conscienciació Sobre l'Autisme.

Teràpia autisme
 

La majoria de l'alumnat amb necessitats especials pateix aquest trastorn

La xifra implica, per exemple, que l'alumnat amb trastorns de l'espectre autista sigui el col·lectiu més nombrós (28,1%) d'entre l'alumnat amb necessitats especials. Supera el col·lectiu d'alumnes amb discapacitat intel·lectual (26,9%) i el d'alumnat amb trastorns de conducta (21,7%). Les dades procedeixen del Ministeri d'Educació i corresponen al curs 2021-2022, en el qual els alumnes amb trastorns de l'espectre autista van representar un 0,84% dels matriculats.

Light it Blue

Amb l'objectiu de conscienciar més la població sobre un circumstància que no incapacita (en determinats graus) per a una vida convencional si qui l'experimenta rep el suport necessari, les associacions vinculades a aquesta afecció promouen una iniciativa a escala mundial (Light it Blue) que contempla il·luminar de blau –el color elegit per identificar l'autisme i els trastorns associats- edificis públics i monuments de tot el país. L'any passat, van ser més de mig miler els edificis i monuments il·luminats. El 2024, les diferents entitats implicades tenen una meta: superar aquesta xifra del mig miler d'edificis i monuments. Per a això, fa mesos que sol·liciten en reunions i comunicacions postals i via correu electrònic que s'il·luminin façanes i monuments la nit de l'1 al 2 d'abril. També, per descomptat, es poden il·luminar d'aquest color balcons i finestres. La iniciativa es detalla en la pàgina web www.diamundialautismo.com