Ho ha aconseguit un equip d'investigadors de la Universitat d'Adelaida liderat per dos científics xinesos, Shizhang Qiao i Yao Zheng, i permetrà augmentar la producció d'hidrogen verd –aquest combustible pel qual ara renyeixen Espanya i França- sense necessitat d'utilitzar les escasses reserves mundials d'aigua dolça. Es tracta, en concret, d'un sistema que permetrà extreure hidrogen de l'aigua del mar sense tractaments previs.

electrolitzador
 

Fins ara, sempre amb aigua purificada

Fins ara, els electrolitzadors més eficients requerien aigua dolça purificada, la qual cosa planteja problemes de costos i disponibilitat, ja que l'aigua dolça és un recurs escàs i minvant. L'equip d'investigadors de la universitat australiana salven aquest obstacle amb un sistema que permet dividir directament l'aigua de mar en oxigen i hidrogen amb, expliquen, "una eficàcia propera al 100%". Fan servir la tècnica de la hidròlisi i recorren a un catalitzador barat no fabricat amb materials preciosos. Utilitzen, a més, un electrolitzador comercial que fa servir òxid de cobalt i òxid de crom en lloc dels habituals i caríssims platí i iridi.

L'aigua de mar: abundant i barata

La matèria primera utilitzada és aigua de mar a què no se li apliquen tractaments previs com l'alcalinització o la purificació, que encareixen el procés. El rendiment que s'obté és similar al que s'obtindria amb un catalitzador de platí i iridi que fes servir aigua desionitzada. De moment, el dispositiu està en fase de desenvolupament i, encara que serà necessari trobar un sistema que permet limitar la corrosió que l'aigua de mar genera als elèctrodes, els responsables donen per fet que seran capaços de dissenyar un electrolitzador més gran i apte per a processos comercials. A Austràlia, una illa amb fàcil accés a ingents quantitats d'aigua de mar, hi confien per convertir-se en una potència energètica que, a més de carbó barat i d'excel·lent qualitat, pugui exportar també hidrogen verd econòmic.