Aigües de Barcelona inaugura avui The Zone Of Hope (TZOH), una experiència en realitat augmentada en què el participant viu les conseqüències del canvi climàtic en primera persona. De fet, el 2017 ha estat el tercer any consecutiu en què s'han registrat les temperatures més altes. Estem en un punt d'inflexió en la lluita contra la concentració de gasos a l'atmosferaen la lluita contra el canvi climàtic, provocada en gran mesura per l'acció de l'home, i amb aquesta experiència Agbar pretén conscienciar la societat que cal actuar ràpidament. 

L'objectiu de l'experiència, però, és sobretot fer entendre als ciutadans que encara som a temps de canviar les coses, però que ens hem de posar les piles. TZOH obrirà les portes demà, 20 de gener del 2018 i estarà obert al públic un any, fins el 20 de gener del 2019 al Reial Centre Artístic de Barcelona.

Fil argumental

The Zone Of Hope simula el naixement de la Violeta, una nena que neix en el present, i durant la seva vida viu les conseqüències del canvi climàtic en primera persona. L'experiència teletransporta l'espectador al futur per veure com afecta l'escalfament global a la Terra. 

Junt amb la Violeta, el visitant viatja als anys 2038, 2068 i 2093, quan la Violeta té 20, 50 i 75 anys respectivament. La primera parada és a l'Àrtic, on es pot tocar la glacera i veure com es fon el gel degut al canvi climàtic. El 2068 es fa una parada a la Plaça Espanya de Barcelona, una vista impactant, ja que no és com la coneixem ara, sinó que està inundada pels forts diluvis que cauen de tan en tan. De fet, impacta que la gent es mou amb llanxes, i els serveis sanitaris envien drons voladors a demanar als visitants que es posin a aixopluc perquè corren perill.

Per últim, el 2093 es visita la desertificació a l'embassament de La Baells, al Prepirineu, i la tecnologia permet comparar com és l'embassament ara i com serà llavors si no hi posem remei. 

agbar realitat augmentada zone of hope agbar

Foto: Visitants dins la nau vivint l'experiència d'un diluvi. 

Tecnologia pionera immersive extreme

Aquesta visita de 20 minuts presenta uns escenaris que mostren, amb gran realisme i efectes especials, les conseqüències del canvi climàtic. Per fer-ho s'ha utilitzat la tecnologia més capdavantera en realitat augmentada, anomenada com immersive extreme, un conjunt de tecnologies d'última generació que, combinades, fan possible que els visitants es traslladin a altres espais o períodes de temps desplaçant-se amb una total immersió sensorial. 

El component visual de l’experiència combina imatges sintètiques de 360º i efectes visuals a 90 fotogrames per segon, generats per professionals de primer nivell amb una gran experiència en la producció d’efectes visuals per a cinema i televisió. A més, integra també una narració en veu en off, així com centenars d’efectes sonors geolocalitzats en 3D en les escenes per les quals avança el visitant. Per últim, la tecnologia utilitzada en TZOH permet, a més, una experiència multisensorial única en la qual el visitant podrà veure i sentir físicament els efectes del canvi climàtic. Durant l’exposició, el públic experimenta fred, calor o vent, passeja per l’interior d’una glacera i viu l’experiència tàctil de tocar el gel.