Has somiat alguna vegada veure a través de les parets? Doncs, potser, algun dia puguis fer-ho. Si ocorre|passa serà, potser, gràcies a la Universitat de Saragossa, que lidera un projecte europeu denominat Enlighten. Si aquest projecte arriba a bon final, serà possible visualitzar escenes sense que existeixi connexió visual directa entre elles i nosaltres. Si s'aconsegueix, els murs deixaran de ser obstacles.

unizar
 

Gairebé un milió i mig d'euros de pressupost

La Universitat de Saragossa compta amb 1,4 milions d'euros per finançar els estudis que ha activat i empara l'esmentat projecte, en el qual participen institucions similars de països com França, Alemanya, Itàlia i Eslovènia. En total, la dotació pressupostària és de 8,4 milions i el Fons Europeu de Defensa és qui posa els diners.

Per a què pot servir?

El potencial és molt ampli: imatge mèdica, conducció automàtica i planificació de missions de rescat. Si aquestes passades setmanes s'hagués disposat d'alguna cosa així, els rescatats a Síria i Turquia haurien estat molts més. I en conducció, per exemple, podrem oblidar-nos per sempre dels temuts punts cecs.

El treball del Graphics and Imaging Lab, que així s'anomena el grup saragossà, se centra en el desenvolupament d'un marc teòric i d'algoritmes per a la simulació del transport de llum en estat transitori, és a dir, a una freqüència efectiva de bilions de fotogrames per segon. "Continuarem el desenvolupament de la nostra teoria de camps de fasores, que ens permetia transformar computacionalment qualsevol paret en una càmera de fotos virtual", un dels responsables de l'equip d'investigadors aragonesos, integrat per deu persones.