A Catalunya, i durant l’any 2022, 33.000 ha de bosc s’han vist afectades per la sequera i la calor extrema, circumstàncies que generen decoloració a les fulles, caiguda d’aquestes i, fins i tot la mort de l’arbre. Ha estat el pitjor any des del 2012, el primer exercici en el que es va elaborar l’informe DeBoscCat, del que se n’encarrega la xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya. Al Principat hi ha 1,34 milions d’ha de bosc.

2022 07 10 1024x768

 

 

La meitat nord, la més afectada

Les comarques de la meitat nord de Catalunya han estat les més afectades durant l’any 20222, especialment el Pallars Sobirà. Gràcies als mapes mensuals que emet el Servei Meteorològic de Catalunya, es pot comprovar que allà on va haver-hi més anomalies de temperatura i de precipitació és, precisament, on més afectació ha hagut. El mes de juny de 2022, amb escasses precipitacions, “va ser determinant per explicar on han aparegut les afectacions”, expliquen des de la Generalitat.

Roures, alzines i faigs, els pitjor parats

Per espècies, els planifolis (roures, alzines, faigs, etc.) registren molta més afectació que les coníferes (pins, avets, etc.). Tot i això, les coníferes mostren els efectes amb mesos o anys de retard. A més, quan els pins passen del verd al marró vol dir que aquell arbre ja ha mort. En canvi, en alzines i roures, poden rebrotar si les condicions acompanyen.