Una agència d'intel·ligència nord-americana va detectar una conducta sospitosa en l'autor de l'atemptat de Barcelona de dijous passat, Younes Abouyaaqoub, dies abans que tinguessin lloc els atacs terroristes. L'agència, anomenada Exeintel, assegura haver registrat una conversa amb el conductor de la furgoneta de la Rambla, en la que revela la voluntat de perpetrar diversos atacs terroristes. Exeintel assegura que va compartir aquesta informació amb les autoritats europees i dels EUA.

La conversa entre Abouyaaqoub i els operatius d'Exeintel va tenir lloc el 31 de juliol passat, segons l'agència. En l'intercanvi, Abouyaaqoub mostra la intenció d'atacar diversos punts del territori, desvela dades personals i el seu nivell de preparació per a un atac terrorista.

La conversa

Durant el primer contacte, Abouyaaqoub exposa que viu a Espanya. Acte seguit, explica que el seu líder (a qui anomena "emir" o "príncep") és la persona que "ens ajuda a alliberar la nostra terra", que es podria tractar d'Espanya.

Immediatament, assegura que coneix els temps de resposta policials i que vol "atacar diversos punts" per fer que la policia "dubti i tingui por perquè se sotmeti a ells". Després, exposa que són cinc "germans" i que té més contactes als EUA. 

Fins i tot, sobre la policia, arriba a assegurar que "coneix les rutes i quan són més vulnerables". Per això, segueix exposant les seves intencions: "Hauríem d'atacar múltiples pobles petits i després, quan arribi la policia, en movem a un altre lloc i l'ataquem", relata. Aquesta expressió desperta les alarmes d'Exeintel, que assegura que va informar les autoritats d'Europa i els EUA de la conversa.

Explica que pot oferir l'adreça de correu electrònic de l'YPG, les milícies kurdes que combaten Daesh a Síria, "per a que puguis espiar". En darrer terme, replica que si s'ha de posar en contacte amb el seu interlocutor, ell s'hauria de posar en contacte amb "els altres altres germans". "No puc córrer riscos", sentencia.

Què és Exeintel?

Exeintel Group Intelligence Service (EGIS) és un equip de rastreig online a escala global. Compta amb especialistes de diversos sectors, com ciberseguretat i investigadors privats i professionals provinents de la intel·ligència militar. És, de fet, la divisió d'intel·ligència de seguretat de Counter Global Defense, empresa especialitzada en diversos sectors de la seguretat que treballa amb governs i empreses privades amb l'objectiu de donar claus sobre com protegir la seva informació davant ciberatacs, per exemple.

Es tracta de "ISIS hunters" (caçadors de militants de Daesh), en l'argot del món dels serveis d'intel·ligència. Són empreses privades que solen estar muntades per víctimes de la gihad salafista, segons una especialista nord-americana en la matèria que aquest divendres al matí s'ha posat en contacte amb Exeintel i ho ha explicat a El Nacional.

Algunes d'aquestes empreses són eficaces localitzant militants islamistes i els serveis d'intel·ligència oficials les ajuden o accepten la seva informació. D'altres només són caçadors de recompenses o cobren per cada identificació o de forma mercenària. Exeintel encaixa més en aquest l'últim tipus, segons l'esmentada especialista.

Exeintel té la seu a Washington DC. El Nacional s'ha posat en contacte amb aquest servei per telèfon i per correu electrònic, sense resposta. Poc després d'enviar-los-hi el correu, la tarda d'aquest divendres, Exeintel ha tancat amb una clau la pàgina on figurava la informació sobre Younes Abouyaaqoub, l'única que fins avui havien publicat en obert a la seva web. Hores més tard l'han republicat, a més de fer públic aquest missatge a Twitter:

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat