La Xina també ha desembarcat a Mart i s'ha convertit en el tercer país que ho aconsegueix després dels Estats Units i Rússia. La matinada d'aquest dissabte el vehicle explorador xinès Zhurongha s'ha desplegat a la vasta plana coneguda com a Utopia Planitia de Mart, ha informat l'Administració Nacional de l'Espai del país asiàtic (CNSA).

El mòdul d'aterratge i l'explorador es van separar de la nau espacial xinesa Tianwen-1, que portava des del febrer passat en l'òrbita de Mart, cap a les 22 hores de divendres i van descendir cap al planeta vermell. Després d'un descens d'unes tres hores, la càpsula que contenia al mòdul i l'explorador van entrar en l'atmosfera de Mart a una altura de 125 quilòmetres, iniciant la fase més arriscada de la missió.

Aterratge

Quan la velocitat de la càpsula es va reduir de 4,8 quilòmetres per segon a 460 metres per segon, un gran paracaigudes amb una superfície de prop de 200 metres quadrats es va desplegar per continuar reduint la seva marxa fins als 100 metres per segon. A prop de 100 metres de la superfície marciana, l'artefacte va flotar uns instants per identificar obstacles i mesurar el pendent de la superfície, després de la qual cosa va seleccionar una àrea relativament plana i va descendir lentament posant-se amb èxit sobre ella amb les seves quatre potes amortidores.

L'entrada de la càpsula en l'atmosfera de Mart, que va durar prop de nou minuts, va ser extremadament complicada, sense control des de terra i va haver de ser realitzada per la nau espacial de forma autònoma, va explicar Gen Yan, portaveu de la CNSA.

Un viatge de deu mesos

La sonda Tianwen-1 va entrar el passat 10 de febrer amb èxit en l'òrbita de Mart, després d'un viatge de sis mesos i mig des del sud del gegant asiàtic. Amb l'amartizaje d'avui, la Xina es converteix al primer país a viatjar fins a Mart, entrar en la seva òrbita i explorar-lo en una sola missió, amb un cost de prop de 6.596 milions d'euros. La Tianwen-1 va ser llançada el 23 de juliol de 2020 des del centre espacial de Wenchang a l'illa meridional d'Hainan.

La NASA també està

La missió xinesa coincideix amb la que està duent a terme la NASA, juntament amb l'Agència Espacial Europea (AQUESTA) a Mart. El febrer passat, el rover Perseverance va aterrar al planeta amb tres missions: buscar senyals de vida antiga, donar suport a futures missions tripulades, i recollir mostres de roca i sediments per enviar-los a la Terra el 2026. Perseverance és el cinquè rover de la NASA en arribar a Mart, després de Sojourner (1997), Spirit, Opportunit (2004), i Curiosity (2012).

 

Imatge principal, l'explorador xinès 'Zhurong' ja està en la superfície de Mart / CSNA