El diàleg entre el sector de les VTC i la Generalitat ha començat aquest matí en una reunió a la Conselleria de Territori. En declaracions posteriors a la reunió, el president de la patronal Unauto VTC a Catalunya, Josep Maria Goñi, ha avisat que a Barcelona hi ha "un grup de taxistes violents" que són "pocs" però utilitzen "tàctiques violentes" per "exterminar" la competència. A més, Unauto ha xifrat en 80 els atacs violents a vehicles de VTC, i ha assegurat que les han denunciades totes. 

Tanmateix, el sector de les VTC ha explicat que no han fet "cap proposta nova" al Govern, però que surten de la reunió "esperançats" perquè han aconseguit "ser part de la negociació". "Fins ara, les negociacions es feien només entre els taxistes i la Generalitat, i ara hem aconseguit que també se'ns tingui en compte", assegura Marta Plana, directora global de regulació a Cabify. 

Respecte a les reivindicacions de VTC, Goñi ha explicat que els seus conductors, que també han ocupat la Diagonal, tenen la consigna de ser "extremadament respectuosos" perquè "si es fa ús de la violència tens perduda de per sí la batalla". 

La violència com a "normalitat"

Goñi ha explicat que la violència als treballadors i cotxes de VTC no és cap novetat, de fet, "és cada dia el mateix". "Ens han agredit conductors, a cotxes, ens han arribat a volcar cotxes, ens han trencat vidres, ens han amenaçat, també amenacen a les administracions públiques catalanes, etcètera", ha explicat. "Hi ha molts polítics a qui els tremolen les cames i acaben cedint a les amenaces", diu Goñi. 

"La ciutadania ha de saber que a la ciutat de Barcelona existeix un grup de taxistes violents que afortunadament són pocs, que utilitzen tàctiques mafioses per aconseguir objectius econòmics determinats i concrets, i ara estan centrats en exterminar qualsevol tipus de competència", ha denunciat Goñi. 

"Apostem pel diàleg"

"Entenem la preocupació permanent dels treballadors, que veuen afectats milers de llocs de treball, gent que ha vist una oportunitat en les plataformes tecnològiques i les VTC", ha dit Plana, que ha demanat apostar "pel diàleg" i "solucionar ràpidament el conflicte" des de la "zero confrontació". 

"Continuarem aquí fins que el senyor Calvet ens garanteixi que no anirem al carrer o, que si hi anem, en quines condicions", ha advertit Goñi. "Si en aquests moments estiguéssim parlant de que Seat, per posar un exemple, fa una reestructuració i acomiada a 4.000 persones, totes les administracions estarien perdent el cul per veure de quina manera salven la situació", ha lamentat el president de la patronal VTC a Catalunya. 

Per Plana, els taxistes i els VTC podrien "evidentment" conviure a la ciutat, com fan en altres països europeus. Plana ha dit que els VTC estarien disposats a asseure's a la mateixa taula que els taxistes, tot i que de moment la conselleria ho descarta. De fet, el conseller Calvet ha dit que els posicionament de les dues parts són encara "molt diferents". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat