El projecte europeu HARNESSTOM, una investigació de la UE en la qual participen investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Fundació Miquel Agustí (UPC-FMA) està començant a desplegar les seves activitats a Catalunya. El tomàquet és el protagonista de la investigació. El projecte desplega les primeres activitats a Catalunya, amb la publicació d’una enquesta en línia que permetrà dissenyar millors tomàquets, amb més sabor i més resilients.

El projecte té per objectiu millorar les varietats cultivades de tomàquet, fent especial èmfasi en els paràmetres de qualitat sensorial i gastronòmica. Un repte central del projecte és millorar la transferència dels coneixements i els materials desenvolupats pels centres de recerca al sector productiu i a la ciutadania. 

El tomàquet

El tomàquet és una de les hortalisses amb més protagonisme a l'època de la primavera i l'estiu a les collites del Baix Llobregat. Compta amb grans propietats i beneficis i es trasplanta a finals del mes febrer en hivernacles i a partir de finals d’abril a l’exterior, començant la collita a mitjans del mes juny. A partir d’aquí és moment de gaudir dels tomàquets frescos que es produeixen a la zona. La varietat dels tomàquets és un dels factors determinants pel que fa a la qualitat del producte. Els pagesos i les pageses del Baix Llobregat en cultiven una vintena, seleccionades per la seva qualitat i perquè s’adapten bé a la zona. Tanmateix, al món existeixen més de 4.000 varietats, cadascuna amb les seves particularitats.

Els pagesos i investigadors de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), situada al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, s'han marcat el repte de descobrir noves varietats en aquesta rica biodiversitat. L’objectiu és recuperar varietats oblidades que destaquin pel seu sabor i s’adaptin bé al clima i els sòls del Baix Llobregat. Amb aquesta finalitat, diferents pagesos estan realitzant assajos a les seves finques per valorar-ne les aptituds agronòmiques. 

Un dels principals reptes del projecte és millorar la transferència dels coneixements, i els materials desenvolupats pels centres de recerca, al sector productiu i a la ciutadania. Amb aquesta finalitat, en els pròxims anys es coordinaran diferents programes de Ciència Ciutadana i Selecció Participativa, on es distribuiran llavors i planter de varietats seleccionades en anteriors projectes de recerca a pagesos, cuiners i ciutadans.

Enquesta en línia

Per ajudar a seleccionar les millors varietats i comptar amb l'opinió del consumidor, els investigadors han dissenyat una enquesta en línia amb la qual es volen recollir les preferències de diferents públics d’arreu del món. L’enquesta permet dissenyar el tomàquet ideal per cada persona, en referència a atributs gastronòmics i sensorials com el color, la forma, la textura, la intensitat del gust, etc. Les dades que es recolliran seran de gran utilitat per afinar en la selecció d’aquestes noves varietats. A més d’aquest disseny més “generalista”, també es proposen alguns casos d’estudi locals, entre els quals hi ha el tomàquet de Montserrat, el San Marzano o el Cor de Bou.

L'enquesta que estarà activa fins a finals de gener de 2022 ha estat traduïda a set idiomes i s'està distribuint a diferents regions del món, a través de la xarxa de col·laboradors del projecte. La finalitat de l'enquesta és identificar quines característiques són importants en una varietat de tomàquet, integrant les necessitats dels diferents agents, des de la pagesia fins al consumidor, passant per professionals de la gastronomia, així com identificar singularitats associades a diferents regions i cultures. El resultat permetrà identificar amb major profunditat què ens agrada d’un tomàquet i dirigir-hi la selecció de les noves varietats.