El govern espanyol ha confirmat aquesta setmana que el darrer assassinat que hi ha hagut a l’Estat és un altre cas de violència masclista. Amb aquest, el nombre de dones assassinades ja supera el miler des del 2003 en mans de les seves parelles o exparelles. Moltes dones no tenen clar si la millor opció és denunciar els casos d’agressions o violència si bé és cert que en els últims anys hi ha hagut un augment de denúncies. Quines són les pors? Com s’ha de posar una denúncia? Quines conseqüències hi ha?

Segons els experts, el primer pas –per obvi que pugui semblar– és reconèixer l’agressió i, posteriorment, denunciar. “Si elles reconeixen que han estat maltractades, el que han de fer és posar una denuncia”, explica la diputada de la junta de govern del Col·legi d’Advocacia de Barcelona, Carmen Valenzuela. “Es preveu que pugui anar amb advocat o advocada. De fet és el més recomanable”.

Segons detalla, els mateixos Mossos d’Esquadra aconsellen la presència d’un advocat durant la declaració. “Cal posar èmfasis i cal que se sàpiga: han d’anar acompanyades sempre”. Malgrat tot, exposa que sense advocat també es pot denunciar. “L’advocat el que fa és ajudar en tot moment. Diu el que dius: ordre d’allunyament, ordre de protecció, quines circumstàncies hi ha”.

La importància de denunciar amb advocat

Però per què és tan important la presència d’un advocat? Tal com detalla l’advocada, si en el primer moment no es dona una informació rellevant perquè s’ha oblidat amb els nervis i l’ansietat del moment, aquesta es pot utilitzar en contra de la mateixa víctima. “Estàs molt neguitosa en aquell moment, se’t poden passar per alt molts detalls. No és que l’advocat et digui en tot moment què has de fer i què no, però t’aconsella”.

“Potser en aquell moment no consideres important una informació que sí que ho és. Així, l’advocat t’ajuda i et guia. Hi ha dones que, per exemple, sol·liciten protecció però no saben ben bé quin és l’abast de l’ordre”, exposa. I és que tal com explica una vegada se sol·licita l’ordre, l’home ha d’abandonar el domicili el temps que sigui necessari.

“S’ha d’incidir en el fet que el mosso no hi és per dir-li a la víctima si ha de sol·licitar o no una ordre. Els agents no hi són per això. Hi són per protegir”. És molt important, però, conèixer els drets i les obligacions en tot moment a l’hora de demanar una ordre.

És prou justa la justícia? És patriarcal? “La intenció és protegir”, ressalta Valenzuela. “Però hem de millorar el com”. I insisteix: “Cal millorar perquè la víctima no se senti presa i fins i tot, el fet que el mateix agressor trenqui les polseres de les ordres d’allunyament. S’està estudiant i s’estan buscant altres sistemes”.

“Els mitjans de comunicació han d’informar a les dones i sobretot elles han de saber quan són maltractades”, subratlla. “Un alcohòlic que és alcohòlic no es curarà mai fins que accepti que ho és”. “Moltes dones pateixen un maltractament i no ho tenen comptabilitzat” i conclou: “S’han de fer campanyes de sensibilització més fortes”.