El confinament que es va iniciar el març del 2020 va canviar les nostres vides i per moltes dones va suposar haver de quedar-se tancades a casa amb els seus agressors. Segons revelen les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, al llarg de l'any passat un total de 29.215 dones van ser víctimes de violència de gènere arreu de l'Estat espanyol, una xifra que suposa una disminució del 8,4% menys que el 2019.

La diferència va ser molt superior els mesos de març i abril d'ara fa un any, quan les denúncies van caure al voltant d'un 20%

Grafico denuncias violencia genero / INE

Víctimes de violència de gènere per mesos. / INE

La situació a Catalunya: augmenten les consultes

En el cas de Catalunya, la situació és similar i les denúncies per violència de gènere durant l'any passat van ser 2.848, un 12,5% menys que el 2019. L'impediment per sortir al carrer en ple confinament domiciliari explicarien la tendència a la baixa dels mesos de primavera del 2020, però no durant la resta de mesos de l'any, on els casos de denunciats de violència masclista també van anar a la baixa.

En canvi, el servei d'atenció telefònic de l'Institut Català de les Dones 900900120 sí que va notar un augment al llarg de l'any, sobretot durant el confinament. De fet, els mesos on més trucades es van rebre van ser l’abril, maig i juny coincidint amb el confinament estricte i la desescalada, que concentren el 35,2% de les trucades de tot l’any.

Consultas violencia género ICD

La majoria de trucades van ser per casos de violència psicològica, i gairebé un 40% també denunciaven violència física.

Els serveis per denunciar la violència de gènere

La directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon, va explicar durant el II Congrés internacional per a l'erradicació de les violències masclistes la preocupació per garantir en ple confinament "l’atenció i l’acompanyament de les dones en situació de violències masclistes". "A més del problema que suposava la convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda que podia afavorir situacions de violència, ens trobàvem amb l’agreujant de la dificultat per a les víctimes d’accedir a la xarxa de suport que suposa l’entorn familiar, d’amistats o les persones professionals dels diferents serveis", va compartir Ramon.

Atencio personalitzada

El WhatsApp 601001122 per atendre víctimes de violència masclista. / Mossos d'Esquadra

La situació de la pandèmia va obligar els serveis d'atenció a les dones víctimes de violència de gènere a reorganitzar-se i crear noves fórmules. Des dels Mossos d'Esquadra, per exemple, van llençar fa uns mesos el número de Whatsapp 601001122 per resoldre dubtes​ i com a pas previ a la denúncia policial. En cas de voler denunciar el cas, els agents de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) formalitzaran la denúncia de manera presencial en alguna comissaria dels Mossos.

Val a dir, però, que el WhatsApp i el correu electrònic no substitueixen el 112 en cas d’emergències.

 

Imatge principal: Una dona col·loca símbols feministes en una reixa del CIE d'Aluche durant una mobilització contra la violència de gènere. / Europa Press