El comissari jubilat José Manuel Villarejo ha denunciat davant de l'Audiència Nacional que a la presó d'Estremera (Madrid) en la que es troba des de novembre de 2017 com a principal investigat del cas 'Tàndem', està patint tortures, tracte degradant, arribant fins i tot a sentir-se "cosificat". És més, ha afirmat que està preocupat per la seva vida pels medicaments que li donen i es veu en una "situació comparable a la del periodista saudita assassinat Jamal Khashoggi".

Així ho ha fet en un escrit al què ha tingut accés Europa Press, remès al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que investiga les activitats presumptament il·lícites del policia, per sol·licitar que s'adoptin les mesures que siguin procedents per protegir la seva "integritat física i moral".

Es dóna la circumstància que el director d'aquest centre penitenciari va acordar la passada setmana intervenir les comunicacions de Villarejo pel risc de l'ús fraudulent de les mateixes i la possibilitat que aquest intern filtri dades que posin en risc la seguretat de l'Estat. La mesura té una durada de sis mesos i després pot ser revisada.

Per a Villarejo, és "inevitable" pensar que alguna "autoritat" hagi ordenat fer-li "cada dia a partir d'ara la vida més difícil a la presó", provocant-li algun tipus de "fallada de salut". Afirma que tothom sap que pateix una arítmia ventricular que "no pot controlar" i més quan se li "dispara" la tensió "cada vegada que alguna informació" l'afecta "de manera emocional".

"Tortura psicològica"

Per justificar aquestes afirmacions, el comissari jubilat assegura que ha estat objecte d'una "tortura psicològica" per part de funcionaris de presons i en especial després de dos 'vis a vis' familiar que van tenir lloc els passats 26 de novembre i 10 de desembre. "M'he sentit agredit, vulnerable, conscient que en qualsevol moment podia ser atacat físicament per subjectes grans, joves, aparentment forts, i en un espai molt petit i tancat", diu.

En aquest sentit, explica que en la primera trobada familiar va ser irromput per "quatre o cinc" funcionaris que posseïen, indica, "dispositius electrònics dels quals s'utilitzen per recuperar micròfons que es claven com xinxetes, així com amb raquetes detectores de metalls" per escorcollar-lo.

Després --prossegueix el relat-- va ser conduït a la infermeria perquè li desinfectessin "dos raspones que tènia al cap" i afegeix que les seves constants no van poder ser anotades perquè estaven "disparades". L'excomissari subratlla que en aquest episodi es va sentir "menyspreat, cosificat i humiliat".

Quant al 'vis a vis' que va tenir a començaments d'aquest mes, Villarejo afirma que un dels funcionaris li va xiuxiuejar "en to amenaçador i agressiu", que a partir d'ara ho començaria "a passar molt malament'", que "si no cooperava" li posarien de company de cel·la a un pres conflictiu i que al seu "amic el jutge li quedaven dos telenotícies", amb referència al jutge d'instrucció Diego de Egea, que ha renunciat a seguir al capdavant de la causa a l'Audiència Nacional.

Villarejo, que es troba en presó preventiva investigant entre altres, per delictes d'organització criminal, extorsió, blanqueig de capitals i suborn, està en un mòdul especial per a membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat amb altres exagents de diferents cossos que compleixen condemna per assumptes com la violència de gènere.

Torna a demanar la seva excarceració

Per tot això, ha demanat al jutjat d'instrucció de l'Audiència Nacional que ordeni la imposició de mesures de protecció perquè dubta, fins i tot, dels medicaments que se li subministren pel seu estat de salut. Així, explica en la seva denúncia que alguna d'aquestes "substàncies" poden produir "un infart de cor i/o cerebral", la qual cosa portaria a pensar a l'"existència eventual d'una mort 'normal' en el que hauria estat una acció planejada i provocada".

"La meva principal preocupació i la meva meta és, de l'alba a l'ocàs, sortir amb vida d'aquest infern d'Estremera per poder defensar-me, com resa la nostra Constitució, amb totes les garanties, i si arribés el cas, a un judici just", conclou la denúncia.

Precisament, la defensa del comissari jubilat va sol·licitar, de nou, divendres passat a l'Audiència Nacional que el posi en llibertat amb mesures cautelars "reals", com poden ser "sotmetre's a algun mecanisme de control telemàtic", visites diàries de la Guàrdia Civil al seu domicili, un sistema de reconeixement biomètric de la veu i "fins i tot" localització permanent al seu habitatge de Boadilla del Monte (Madrid).

El jutge que instrueix el cas, fa temps que Diego de Egea estudia la possibilitat d'excarcerar-lo amb algun mesurada de control telemàtic o d'arrest domiciliari, però deixarà la causa el 31 de desembre, després d'haver renunciat a la seva posició com a reforç del Jutjat Central d'Instrucció número 6, al·legant "motius personals". Encara així, ha donat trasllat d'aquesta última sol·licitud de llibertat a la Fiscalia Anticorrupció perquè informi sobre això.