Els vikings ja eren al continent americà abans que arribés Cristòfol Colom. Una informació que avui es confirma gràcies a la recerca feta per la Universitat de Groningen, als Països Baixos, publicat a la revista Nature

Una recerca que parteix de les restes de fusta descobertes en un jaciment arqueològic de Terranova, al Canadà, que revela el que podria ser el registre més antic d'humans creuant l'oceà atlàntic fins ara conegut. 

Des del 1021 d.C.

Així es demostra que els europeus ja eren actius al continent des de l'any 1021 d.C., és a dir, fa exactament 1000 anys. Amb aquesta dada també s'assenyala la data del moment més primerenc en què es va creuar l'Atlàntic i la migració de la humanitat va rodejar tot el planeta.

Amèrica era l'última part de la Terra que no s'havia creuat, per la qual cosa representa la primera vegada que la nostra espècie va donar la volta al globus. Tot i que no es coneix la ruta exacta, se suposa que es van dirigir directament a l'oest des del seu assentament a Groenlàndia i després al sud al llarg de la costa nord-americana. 

Les fustes analitzades  

Els tres trossos de fusta a partir dels quals s'ha investigat, de tres arbres diferents, procedien de contextos arqueològicament atribuïbles als vikings.

Parlem d'un jaciment arqueològic que  va ser descobert en 1961 per Anne Helge Ingstad i la Unesco el va declarar patrimoni de la humanitat en 1978.

Una anomalia meteorlològica 

Cadascun d'elles presentava clares evidències de tall i llescat amb fulles de metall, un material que no produïa la població indígena. L'any exacte es va poder determinar perquè l'any 992 d.C. es va produir una enorme tempesta solar que va produir un clar senyal de radiocarboni en els anells dels arbres de l'any següent.

Cadascun dels tres objectes de fusta presentava aquest senyal 29 anells de creixement (que indiquen els anys) abans de la vora de l'escorça. «Trobar el senyal de la tempesta solar a 29 anells de creixement de l'escorça ens va permetre concloure que l'activitat de tall va tenir lloc l'any 1021 d. C.». Així ho explicava la doctora Margot Kuitems, també de la Universitat de Groningen i primera autora del treball.

El Mapa de Vinlandia

Així doncs, quedaria descartat el Mapa de Vinlandia, que la Universida de Yale, als Estats Units  va donar a conèixer l'any 1965 i que representava part del continent americà, creat abans de l'arribada de Cristòfor Colom

Un document l'autenticitat de la qual s'ha discutit durant més de mig segle i que era considerada la primera representació europea d'Amèrica del Nord

 

Imatge principal: Mapa de Vinlandia / Creative Commons