"Vols correbous a Vidreres?", aquesta és la pregunta que el consistori de Vidreres (Selva) ha fet als seus vilatans per decidir si cal o no mantenir la tradicional celebració dels correbous. A la consulta, celebrada aquest dissabte, hi podien votar 6500 persones majors de 16 anys i empradronades a Vidreres. Així doncs, els vidrerencs i vidrerenques han votat majoritàriament a favor de mantenir els correbous. Concretament, el resultat ha estat de 901 vots a favor (53,5%) i 772 en contra (45,8%). I d'un cens de 6.983 persones, han participat a la consulta 1.685.     

Els correbous de Vidreres formen part de la festa major del poble des de fa 35 anys, però són els últims que queden a les comarques gironines. I és que a Olot, Torroella de Montgrí i Roses ja s'han anul·lat definitivament. No obstant això, on encara perdura la tradició amb força és a les Terres de l'Ebre. Però per què l'Ajuntament ha decidit preguntar a la ciutadania sobre el futur dels correbous a Vidreres? Doncs bé, després que l'any 2019 un toro saltés una tanca i ferís una vintena de persones, l'accident va fer dubtar l'equip del govern municipal sobre si convenia mantenir la festivitat. Ara, però, els mateixos vidrerencs han esvaït els dubtes. La consulta estava previst fer-la  el març del 2020, però es va haver de suspendre per la pandèmia i l'equip de govern va anunciar la nova data fa un parell de setmanes.

Hi ha hagut veïns que han anat a votar i que han expressat públicament la seva opció com ara en Josep Maria Codina. Ell considera que es tracta d'una tradició "que no es pot perdre" i ha votat que sí. Davant de les crítiques de "manca de publicitat" de la consulta, ha defensat que sí que se n'ha fet difusió. Pel que fa a l'accident del 2019, ha asseverat que va ser "una desgràcia". En canvi, un altre votant, que s'ha decantat pel no, Julio López, defensa que cal eliminar els correbous de la Festa Major perquè "una societat moderna no pot tenir aquest tipus d'espectacles". Sobre la promoció de la consulta ciutadana, López assenyala que hi podria haver hagut més publicitat de la votació, però ha admès que "tots els que podien votar sabien que ho podien fer".

Al seu torn, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, ha declarat que la jornada "tenia l'objectiu d'escoltar la veu del poble i fer-ne la voluntat" i ha remarcat que hi ha hagut "contacte permanent amb totes les parts implicades, tant amb l'Associació de defensa ambiental i animal de Vidreres, com amb la Comissió organitzadora dels correbous”. A més, sobre les crítiques que ha rebut de falta de publicitat del referèndum, ha argumentat que "la consulta s'ha anunciat per les xarxes socials i per megafonia i s'han repartit a les cases sobres amb les dues opcions, per a qui volgués portar-ho preparat. Creiem que tot el que havíem de fer ho hem fet", ha assegurat l'alcalde.

Finalment, Camps també ha ressaltat que, malgrat que la consulta no és vinculant, respectaran el resultat.

 

Imatge principal: Pla curt d'un noi agafant una papereta per votar a Vidreres en la consulta sobre els correbous aquest dissabte 18 de desembre/ ACN