Aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat a Educació​ que executi de manera immediata la sentència del 25% de castellà a les aules. En concret, la justícia dona un termini de 15 dies a la Generalitat perquè la norma sigui efectiva a les escoles, una decisió que el Govern ja ha recorregut. Però, més enllà de les ingerències de l’Estat espanyol i els seus tribunals al sistema educatiu de Catalunya, quina presència real té el català en l’àmbit educatiu?

 

Segons el darrer informe del Síndic de Greuges, el castellà ja és la llengua vehicular a les escoles catalanes amb un 33%, ja que, tot i que no és majoritari a les aules sí que ho és en altres àmbits escolars. El 53% d’infants i adolescents parlen en castellà en l'àmbit familiar; en el de les amistats, un 65%; en el de les xarxes, un 59%; en el del consum audiovisual, un 73%; en el consum literari, un 55%; en l’oci, un 52% i en l’esport un 55%. En canvi, el català només guanya al menjador (tot i que només a primària) i a les aules, on l’ús és del 64%.

És per això que el Síndic ja va alertar al març que la llengua espanyola guanya terreny i és cada cop més vehicular, el que significa que si la sentència del 25% s'acaba aplicant, disminuirà amb escreix aquest percentatge a les aules.  A més, assegura que l’ús del castellà com a llengua vehicular és més habitual pels professors on hi ha un entorn majoritàriament castellanoparlant, i els professors acostumen a impartir més matèries en català quan l’entorn és catalanoparlant. És més: als patis catalans el català té només una presència de 43%.

Què passarà ara?

Donarà instruccions el conseller Josep Gonzàlez-Cambray a les escoles perquè facin efectiu el compliment del 25% de les classes en castellà a les aules catalanes? El responsable d'Educació ha assegurat que les escoles no hauran de fer cap canvi, i que la conselleria presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Més enllà d'això, Cambray ha recordat que estan treballant en un decret per donar cobertura jurídica a les direccions i als mestres de les escoles per tirar endavant els projectes lingüístics, des de la perspectiva que a hores d'ara no hi ha suficient català a les aules: "Els propers anys hi haurà més català arran d'aquest decret que ens referma", ha assegurat, i ha recordat que l'aprenentatge de llengües no pot anar de percentatges sinó de pedagogia, i que l'objectiu és que quan els alumnes acaben quart de l'ESO tinguin els coneixements de català, castellà i anglès adquirits.