Aquest dimarts, Iñaki Urdangarin, exmarit de la infanta Cristina, torna a ser un ciutadà lliure, ja que ha complert la seva condemna de cinc anys i deu mesos de presó que li van imposar els tribunals per diversos delictes de corrupció a conseqüència de la seva implicació en el cas Nóos. Urdangarin va ser sentenciat per l'Audiència de Palma a sis anys i tres mesos de presó per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències, si bé el Tribunal Suprem li va rebaixar la pena cinc mesos en eximir-lo de falsedat en document públic.

L'exmarit de la infanta Cristina va ingressar a la presó el 18 de juny de 2018. Va ser internat a la presó de dones de Brieva (Àvila), on va estar fins al gener del 2021, període en què va aconseguir permís per fer voluntariat uns dies a la setmana a l'ONG El Hogar de Don Orione, dedicada a atendre persones amb discapacitat al municipi madrileny de Pozuelo de Alarcón. Urdangarin va ser traslladat posteriorment al Centre d'Inserció Social (CIS) d'Alcalá de Henares (Madrid) per sotmetre's al programa de reinserció per a condemnats per delictes econòmics i el seu darrer pas per la presó va ser a la de Zaballa (Àlaba).

El passat març del 2022, l'excunyat de Felip VI va aconseguir la llibertat condicional una vegada ja havia complert dos terços de la seva pena. Aleshores va trobar feina en un bufet d'advocats a Vitòria, on va conèixer la seva actual parella, Ainhoa Armentia. La relació amb aquesta dona va sortir a la lluny i el matrimoni dels ducs de Palma va acabar després de gairebé 25 anys de matrimoni. 

El futur d'Urdangarin

A l'exjugador d'handbol només li queda com a assignatura pendent per completar la seva reinserció l'esborrament del passat delictiu a efectes administratius. Els antecedents penals no decauen a ulls del Ministeri de Justícia fins passat un temps si no es comet cap altre delicte. En el cas de l'exduc de Palma, segons la condemna que se li va imposar, hauran de passar cinc anys, termini en què no podrà accedir a determinats treballs, ser membre d'un jurat, exercir algunes accions de voluntariat o tenir gossos considerats perillosos, entre altres impediments que recull la llei.

Per la seva banda, la sentència del cas Nóos va absoldre la infanta Cristina, encara que se li va imposar el pagament de 136.950 euros com a responsable civil a títol lucratiu. La infanta va visitar recurrentment Urdangarin a la presó. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!