La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ocupa aquest any la posició 152 en el rànquing global que publica Times Higher Education (THE) i és la primera de les 50 universitats espanyoles que inclou l'última edició de la llista. Després de la UPF, que en l'anterior edició era al lloc 143, es troba la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que passa del 157 al 182, i la Universitat de Barcelona (UB), al 198 després d'haver estat enquadrada l'any passat en el grup entre les posicions 201 i 250.

Times Higher Education ha inclòs aquest any cinc centres espanyols més respecte al 2019 en el seu llistat, que avalua 1.527 centres de tot el món. "Algunes universitats han pogut classificar-se per primera vegada gràcies a un increment en la productivitat de la seva investigació", ha dit a Efe Ellie Bothwell, directora de Rànquings a Times Higher Education. "L'increment en el nombre de representants espanyols millorarà la visibilitat d'Espanya en un mercat global d'educació superior cada vegada més competitiu", ha afegit.

Oxford encapçala el rànquing

La universitat britànica d'Oxford es manté per cinquena edició consecutiva al primer lloc d'un rànquing que, però, continua dominat per les institucions nord-americanes, que ocupen vuit de les deu primeres places. La Universitat de Stanford, la de Harvard, l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) i l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) es reparteixen les següents posicions de la llista, mentre que la també britànica Universitat de Cambridge baixa tres llocs respecte a l'any passat i ocupa el sisè lloc.

La millora gradual dels centres d'educació superior asiàtics els últims anys torna a constatar-se en l'últim rànquing, en què la xinesa Universitat Tsinghua ha aconseguit situar-se per primera vegada entre les 20 millors. En termes generals, Estats Units domina el tram de les 200 primeres universitats, amb 59 centres en aquesta categoria, seguit del Regne Unit (29) i Alemanya (21).

Els centres europeus en conjunt mantenen la tendència a la baixa dels últims temps i han perdut 9 universitats en aquest tram privilegiat del rànquing en un lustre, des de 105 representants de fa cinc anys fins a 96 en l'actual llistat.