Bons resultats de les universitats catalanes en el QS World University Ranking, publicat aquest dimecres i que analitza un total de 1.594 institucions de 161 països en 54 disciplines diferents. Concretament, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), s'han posicionat entre les 100 millors del món en diferents àmbits que s'analitzen en el rànquing. Les tres institucions catalanes també destaquen a escala espanyola, on s'ha situat com a líders en més d'una desena de matèries i deixen ben alt el llistó de l'educació universitària a Catalunya.

La UB se situa en el top 100 en 22 matèries

Pel que fa a les disciplines analitzades, la Universitat de Barcelona és una de les 50 millors universitats del món en Filosofia (posició 46 a escala mundial), Medicina (46), Biblioteconomia i Gestió de la Informació (47) i Arqueologia (47). A més, està entre les 100 millors del món en Farmàcia i Farmacologia, Ciències Biològiques, Psicologia, Ciències Ambientals, Educació, Idiomes Moderns, Física i Astronomia, Dret, Enginyeria Química, Anatomia i Fisiologia, Antropologia, Ciències Marines i de la Terra, Geologia, Geofísica, Restauració i Gestió del Lleure, Infermeria, Política Social i Administració i Disciplines Associades a l’Esport. En l’àmbit estatal, la UB és la primera institució en 20 disciplines del coneixement: Filosofia, Medicina, Arqueologia, Farmàcia i Farmacologia, Ciències Biològiques, Ciències Ambientals i Psicologia, entre altres.

La UAB, entre les 100 primeres universitats del món en 10 disciplines

En aquesta darrera edició del rànquing, la Universitat Autònoma de Barcelona se situa entre les 100 millors universitats del món en 10 disciplines: Antropologia, Arqueologia, Economia i Econometria, Educació, Geografia, Idiomes Moderns, Lingüística, Matemàtiques, Sociologia i Veterinària. A més, la UAB està entre les 200 primeres universitats en 35 de les 54 disciplines científiques classificades per QS, les mateixes que en l’edició anterior.

Pel que fa a la classificació per grans àrees de coneixement, la UAB millora posicions en 2 dels 5 àmbits analitzats respecte de la darrera edició, i està entre les 100 primeres en 3 àmbits. Així, se situa en la posició 91 en Arts i Humanitats (abans 118), en la 99 en Ciències Naturals (abans 117), en la 95 en Ciències Socials (abans 92), en la 150 en Ciències de la Vida i Medicina (abans 133), i en la 228 en Enginyeria i Tecnologia (abans 212). En el conjunt d’Espanya, 10 universitats se situen entre les 100 primeres en algun dels grans àmbits: la UB i la UAB, en 3 àmbits; la UCM, en 2 àmbits, i la UPF, la UAM, la URL, la UC3, la Universitat de Navarra, la UPM i la UC, en 1 àmbit de coneixement.

La UPF se situa en 4 disciplines entre les 100 millors del món

Per altra banda, La Universitat Pompeu Fabra es troba entre les 100 primeres del món en quatre disciplines (una més que l’any passat): Economia i Econometria, que se situa en el lloc 26 del món (l’any passat es trobava en la posició 24), Comptabilitat i Finances (ocupa el lloc 96, mentre que en l’edició anterior se situava en la franja 101-150) i Política i Estudis Internacionals i també Gestió Política i Administració, que es mantenen en la franja 51-100. Dins de les millors 150 del món (franja 101-150) trobem sis disciplines més: Lingüística, Dret, Filosofia, Comunicació i Estudis de Mitjans, Sociologia, i Estudis del Desenvolupament (que en la passada edició no va puntuar, i en aquesta especifica que es troba en la franja 101-120).

Pel que fa a les posicions a escala estatal, la UPF se situa al podi en vuit disciplines, sent la millor universitat d'Espanya en Economia i Econometria, Política i Estudis Internacionals, Gestió Política i Administració i Estudis de Desenvolupament. A més, se situa en la segona posició en Sociologia i en la tercera en Ciències Socials i Management, a més de sumar altres disciplines al top 10 estatal. El rànquing utilitza cinc indicadors per mesurar la reputació acadèmica i de l'ocupador, així com la productivitat i l'impacte de la investigació de cada universitat en cadascuna de les matèries. En aquest sentit, la UPF sobresurt en citacions, sent un dels indicadors més importants del rànquing.

La UPC també destaca en 4 camps i 16 disciplines diferents

Per altra banda, la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) es posiciona en quatre camps i 16 disciplines. En concret, la UPC se situa dins el top 100 mundial en quatre classificacions, en les quals lidera o colidera el panorama estatal: en Arquitectura i Entorn Construït, on és la 22a universitat del món; en Enginyeria Civil i Estructural, en el lloc 35è del món; en Enginyeria de Telecomunicació, Elèctrica i Electrònica, en el lloc 58è del món i finalment en Ciències de la Computació i Sistemes d’Informació, en què és la 82a del món.

Per facilitar informació sobre les universitats més ben valorades i més influents en cada matèria, el rànquing utilitza cinc indicadors: una enquesta de reputació acadèmica, una enquesta de reputació de l’ocupador, les citacions que reben les publicacions de cada professor, l’H-índex, que mesura la productivitat i l’impacte de les publicacions, i l’International Research Network (IRN), que mesura les col·laboracions de recerca estables en les cinc grans àrees temàtiques de la classificació.