La Universitat de Barcelona és l’única de l’Estat que apareix entre les 150 millors del món, segons el CWUR World University Rankings. En concret se situa al lloc 122. La llista, que s’ha fet pública aquest dilluns, valora, entre altres aspectes, la qualitat de l’educació que reben els estudiants, la recerca i el nivell del professorat.

La Universitat de Barcelona destaca especialment en les publicacions dels seus investigadors, en influència i en impacte, àmbits en què ocupa, respectivament, els llocs 55, 111 i 81 del món. La segona universitat espanyola classificada és la Universitat Autònoma de Barcelona (222), seguida per la Universitat Complutense de Madrid (224).

Els deu primers llocs

El rànquing ordena mil institucions d’arreu del món d’entre les aproximadament 25.000 universitats que hi ha. Les universitats de Harvard, Stanford i el MIT ocupen el top 3, igual que l’any 2015. Cambridge, Oxford, Colúmbia, Berkeley, Chicago, Princeton i Yale completen els deu primers llocs.

A escala europea, les cinc millors universitats són les universitats de Cambridge, Oxford, l’Institut de Tecnologia de Zuric, la University College de Londres i l’Imperial College de Londres. Pel que fa a països, els Estats Units encapçalen la classificació, en situar 224 universitats en el rànquing. Al darrere hi ha la Xina, amb 90, i el Japó, amb 74. Espanya es troba en la vuitena posició, amb 41 universitats.

Educació, prestigi i qualitat

El CWUR World University Rankings és l’única classificació mundial que analitza la qualitat de l’educació, el prestigi dels centres i la qualitat de la recerca sense dependre d’enquestes i informacions provinents només de les universitats.

Els vuit indicadors que utilitza per classificar les universitats són la qualitat de l’ensenyament, mesurada pel nombre d’antics estudiants que han guanyat premis internacionals o reconeixements (25 %); l’ocupabilitat dels exalumnes, és a dir, el nombre d’exalumnes que són alts directius en grans empreses internacionals (25 %); la qualitat de les facultats, que es mesura segons el nombre d’acadèmics que han guanyat premis internacionals (25 %); les publicacions (5 %); la influència de la recerca (5 %); les citacions dels investigadors i dels seus articles (5%); l’impacte internacional (5 %), i les patents (5 %).