La Universitat de Barcelona (UB) ha decidit adoptar el masculí com a genèric en els textos per tal d'aconseguir que siguin més àgils, en substitució del desdoblament de formes masculina i femenina. La universitat ha defensat que la mesura no és excloent per a les dones o les persones no binàries. Tanmateix, la UB no deixa de banda les recomanacions del llenguatge inclusiu que recull el llibre d'estil, que s'apliquen a qualsevol mena de text, fins i tot, en els institucionals, però defensa que la decisió servirà per no generar "ambigüitats, imprecisions o redactats de difícil interpretació". Per això, ha decidit establir la forma masculina com a genèrica, si bé es reserva el desdoblament per a textos que siguin "sensibles" amb aspectes relacionats amb la igualtat o la visibilització de la dona.

La UB defensa que la mesura no és excloent

La UB ha establert la normativa a la Instrucció 1/2023 del 27 de juliol, que indica “a les disposicions normatives, quan les referències a càrrecs i professions no permeten estratègies inclusives àgils i naturals, com canvis de redacció o l'ús de paraules col·lectives, invariables o no marcades, s'adopta el masculí com a genèric i es desestimen els desdoblaments sistemàtics de les formes masculina i femenina”. El document subratlla que, des del punt de vista lingüístic, "l'ús del masculí com a gènere gramatical no marcat no exclou ni les dones ni les persones no binàries". El centre contempla que en el cas de disposicions normatives que siguin de caràcter sensible, és a dir, tractin temes relacionats amb la qüestió del gènere o la igualtat, sí que s'admet "excepcionalment" l'ús discrecional de les formes dobles en singular (masculí i femení alhora) quan existeixi la necessitat explícita de visibilitzar la presència de les dones.

La decisió ha estat criticada per l'Assemblea feminista de la UB, que considera que la universitat ha de rectificar la seva decisió. "Plantem cara! Ni un pas enrere", han assegurat a les seves xarxes socials. 

A l'altra cara de la moneda, l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha celebrat la decisió de la UB que la defineix com "molt equilibrada". Considera que és positiva per evitar "desdoblaments sistemàtics sense sentit i estilísticament nefastos".