El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha denunciat públicament aquest dimecres que el Bisbat de Vic i el de Solsona haurien registrat al seu nom en els darrers 25 anys un total de 430 propietats –ermites, esglésies, capelles, rectories, terrenys i cementiris–, tant públiques com privades, de les comarques del Bages, l'Anoia i el Berguedà.

Un dels membres d'UP del Bages, Joan Casajoana, ha dit que el procediment de les immatriculacions –inscriure per primer cop una propietat al registre– és "il·legal i clandestí" i denuncia que està basat en "una regulació que va fer la dictadura franquista". De fet, segons el sindicat, la meitat d'aquestes "apropiacions indegudes" es van fer entre el 2014 i 2015, l'any de coll que va deixar el PP abans de derogar la normativa elaborada l'any 1946 i que permetia als bisbes actuar com a notaris.

Unió de Pagesos demanarà al Parlament que aprovi una resolució en contra d'aquest procediment i als Ajuntaments que portin als plens mocions en aquesta mateixa línia. També reclamen que es faci pública la llista de totes les immatriculacions que l'Església catòlica hauria fet a Catalunya.

Unió de Pagesos ha volgut fer públiques les dades que han obtingut dels registres de la propietat d'Igualada, Manresa i Berga en relació a la immatriculació de patrimoni públic i privat per part del Bisbat de Vic i de Solsona. En concret, el sindicat ha explicat que l'Església catòlica s'hauria "apropiat indegudament" d'un total de 430 propietats de 95 municipis de les comarques del Bages, l'Anoia i el Berguedà.

El bisbat de Vic assegura que les immatriculacions són legals

Davant de la denúncia feta pública per Unió de Pagesos, el Bisbat de Vic ha fet públic un comunicat on assegura que la immatriculació dels temples catòlics ha estat un procés "no arbitrari" i "completament legal". Segons el bisbat, cada vegada que l'església registrava una propietat "presentava la documentació que provés que allò era de titularitat eclesial i que coincidís amb el cadastre".

Tot això, asseguren, "d'acord amb la legalitat vigent i amb la supervisió professional d'una pluralitat de tècnics independents i imparcials". 

En aquest sentit, volen deixar clar que "ha estat un procés completament legal i que no és en cap cas una apropiació, ni una expropiació, ni molt menys un espoli". "L'Església ha registrat el que documentalment li constava com a propi i que no tenia cap propietari anterior al seu nom", aclareixen a través del comunicat. També expressen que "si puntualment s'ha comès algun error no hi ha cap problema per revisar el cas concret".