El sector més conservador i radical del Vaticà es remou davant de la decisió del Papa Francesc que avala que els transsexuals puguin ser batejats i padrins. És un moviment ment del Vaticà sota el comandament de Francesc perquè aquesta institució sigui més propera al col·lectiu LGTBI. "El Papa és un heretge", és la sentència del cardenal Gerhard Müller, qui considera al Papa Francesc un heretge per diversos motius, entre ells, avalar que homosexuals o transsexuals puguin accedir al baptisme o ser padrins d'aquest sagrament, o testimonis en casaments catòlics.

Segons recull elDiario.es, els atacs de Müller contra el Papa Francesc fa anys que van en augment, però per un dels cardenals més conservadors d'una institució per definició conservadora, l'apropament al col·lectiu LGTBI és una gran línia vermella. "Al Sínode, on molts esperen o temen que ara es presentin les 'benediccions' homosexuals, escriure una carta pública a aquestes organitzacions [LGTBI], rebre-les, fotografiar-s'hi… Això és una cosa molt missatge clar", ha sentenciat. A més, assegura que des del seu punt de vist Francesc està al límit de l'excomunió, fet que òbviament l'invalidaria com a Papa. Müller no és l'únic que s'ha oposat a l'obertura de l'Església en alguns aspectes, més bisbes i cardenals conservadors han deixat clara la seva animadversió cap als moviments del Papa Francesc.

Un primer pas d'aproximació a la comunitat trans

El Vaticà ha explicat que un transsexual pot ser batejat "com la resta de fidels" i exercir com a padrí o padrina d'aquest sagrament però "amb condicions", a resposta als dubtes en aquesta matèria d'un bisbe brasiler. La Congregació per a la Doctrina de la Fe ha publicat un text signat el 31 d'octubre pel papa i el prefecte, el cardenal argentí Víctor Manuel Fernández, per respondre als dubtes sobre la participació en baptismes i casaments de persones transsexuals i homosexuals plantejats pel bisbe de Sant Amaro, José Negri.

Les respostes, aclareix l'antic Sant Ofici, "reproposen, en bona part, els continguts fonamentals del que ja s'ha afirmat sobre aquesta matèria en el passat" per la Congregació, al·ludint a un document sobre la qüestió de desembre de 2018. En primer lloc, el Vaticà respon que "un transsexual, que també s'hagués sotmès a un tractament hormonal o a una intervenció quirúrgica de reassignació de sexe, pot rebre el baptisme amb les mateixes condicions de la resta de fidels". Però sempre que "no hi hagi situacions en què es doni el risc de generar escàndol públic o desorientar els fidels", puntualitza sense donar-ne més detalls.

El document justifica aquesta postura citant Sant Tomàs d'Aquino o Sant Agustí i recorda que el mateix papa Francesc defensa que el baptisme “és la porta que permet a Crist establir-se en la persona” i que l'Església "no és una duana sinó una casa paterna on hi ha lloc per a tothom".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!