Mykola Bychok, de només 45 anys, serà el cardenal més jove de participar en el conclave. L'ucraïnès, actualment practicant i resident a Melbourne (Austràlia), va ser nomenat cardenal el passat desembre, quan va denunciar la guerra d'Ucraïna titllant-la de genocidi rus, així com va expressar la seva voluntat de ser un cardenal "flexible, sant, accessible i sense eminència". La curta trajectòria del jove bisbe dins de l'Ordre Redemptorista no implica una vida plana, ja que el cardenal ha ocupat càrrecs a quatre països diferents i ha insistit en diverses lluites singulars, com ara sobre la llengua anglesa o la guerra d'Ucraïna.
Nascut a Ternópil (Ucraïna) el 1980, Bychok va tenir clar el seu camí des d'adolescent. Va ingressar a la Congregació del Santíssim Redemptor el 1997 i es va formar a Ucraïna i Polònia, obtenint una llicenciatura en teologia pastoral. Seguidament, va professar els seus vots perpetus el 2003 i va ser ordenat sacerdot el 3 de maig de 2005, amb només 25 anys. El jove cardenal s’ha mostrat sorprès pel seu ràpid ascens en més d'una ocasió i, recentment, ha demanat oracions pels cardenals electors i s'ha declarat perfectament preparat per la seva participació en l'imminent conclave.
De formació eslava, però d'àmplia pràctica anglesa
Tot i haver nascut i haver-se format a l'Europa de l'Est, Mykola Bychok es defineix com a cardenal australià-ucraïnès i va ser ecònom provincial a Nova Jersey (Estats Units) previ de ser nomenat bisbe a Melbourne (Austràlia) el 2020. Abans d'això, també va exercir com a missioner a Prokopyevsk (Rússia) i com a superior de monestir i rector a Ivano-Frankivsk (Ucraïna). Tanmateix, durant el seu pas pels Estats Units i en la seva estada a Melbourne sempre s'ha mantingut lligat al seu país natal, ja que ha estat dirigent d'eparquies ucraïneses a tots dos llocs. L'eparquia és l’equivalent a una diòcesi en les Esglésies catòliques orientals i ortodoxes, i es tracta d’una circumscripció territorial sota l’autoritat d’un bisbe, que en aquest context rep el nom d’eparca. En aquest cas, l'Eparquia dels Sants Pere i Pau de Melbourne dels Ucraïnesos, que és la que dirigeix Bychok, és la jurisdicció eclesiàstica per als catòlics ucraïnesos de la regió.

Combatent amb la llengua, els joves i la guerra
Per la seva edat, Bychok connecta fàcilment amb les necessitats de les famílies joves i adolescents, i es presenta com un cardenal proper, flexible i compromès amb la realitat contemporània. A més de pel seu compromís amb la diàspora ucraïnesa a l'estranger, el jove cardenal també s'ha caracteritzat per la lluita contra la secularització. Amb aquest horitzó, Bychok sempre ha destacat la importància d’integrar l’anglès als serveis religiosos per connectar millor amb els joves, preservant al mateix temps les pràctiques tradicionals.
A més, es consagra com un dels cardenals més familiaritzat amb la revolució tecnològica de la intel·ligència artificial i les xarxes socials, així que és conscient que necessitarà treballar formes d’acostament diferents de les clàssiques. Per últim, en formar part d’una societat tan multicultural com la d’Austràlia, Bychok connecta amb els problemes actuals de la societat, com ara la immigració i la interreligiositat, i també s'ha mostrat obertament crític amb el rol genocida de Rússia en la invasió d'Ucraïna.
El col·legi cardenalici que integrarà el conclave d'enguany està format per 133 electors de 71 països. Entre ells hi és Bychok, que arriba a Roma just 20 anys després d'haver estat ordenat i pocs mesos després que el papa l'hagi nomenat cardenal. Amb el pes i la virtut de ser el més jove dels cardenals electors, l'ucraïnès tindrà ara la responsabilitat de participar en la important decisió d'escollir el següent personatge que ocuparà la cadira de Sant Pere.