La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimecres la seu de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) a Las Rozas i també durà a terme l’entrada i escorcoll en onze domicilis, entre els quals hi hauria el de l'expresident de la Federació Luis Rubiales, a Granada, a més de requeriments judicials en diferents entitats públiques i privades, en el marc d’una investigació vinculada a presumptes fets delictius associats a la corrupció als negocis, l'administració deslleial i el blanqueig de capitals, relacionats amb les comissions cobrades per Kosmos, l'empresa de Gerard Piqué, per portar la Supercopa a l'Aràbia Saudita. Les actuacions poden haver deixat fins a set detinguts i cinc investigats, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, entre els quals hi hauria Pedro Manuel Segura, director de l'assessoria jurídica; José Javier Jiménez, responsable de recursos humans, i Tomás González Cueto, advocat extern de la Federació, home de confiança de Rubiales i que, segons les investigacions, va redactar el contracte signat per l'expresident de la Federació i Gerard Piqué. Segons informa Europa Press, la Fiscalia demanarà una ordre de detenció per a Luis Rubiales si no torna de República Dominicana, on es troba actualment.

L'origen pot ser una querella de Miguel Ángel Galán

Segons la cadena COPE, les irregularitats estan lligades als contractes que la RFEF va subscriure amb l'Aràbia Saudita per la Supercopa d'Espanya. El diari ABC va més enllà i assegura que l'operació podria estar relacionada amb la querella presentada el juny del 2022 contra l'expresident de la RFEF Luis Rubiales i contra l'exjugador del FC Barcelona i propietari de la companyia Kosmos Global Holding, Gerard Piqué, pels presumptes delictes de corrupció en els negocis i administració deslleial. Aquesta querella va ser presentada per Miguel Ángel Galán, dirigent del Centre Nacional de Formació d'Entrenadors de Futbol (CENAFE) i apunta a les comissions cobrades per la RFEF i l'empresa de Piqué per disputar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita.

Aquesta qüestió de les comissions va provocar un autèntic terratrèmol en el futbol espanyol quan, el novembre del 2019, va transcendir que l'empresa de Piqué cobraria una comissió multimilionària per haver intermediat per portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudí. El compromís entre la RFEF i els saudís era per sis anys, els tres primers garantits, i l'acord suposava una comissió per a Kosmos de 4 milions d'euros cada edició. Per tant, en el cas de celebrar-se la Supercopa a l'Aràbia Saudita el total de les sis edicions, suposaria una comissió de 24 milions a cobrar per l'empresa de Gerard Piqué. La primera edició del torneig en el país àrab es va celebrar en la temporada 2019-20 amb un nou format de quatre equips i el passat mes de gener es va celebrar la cinquena edició a Riad, en una final en què el Reial Madrid va superar el FC Barcelona (4-1). Aquesta temporada es va estendre l'acord per disputar la Supercopa a l'Aràbia Saudita fins al 2030.

L'octubre del 2022 va transcendir que Gerard Piqué va entregar a la Fiscalia Anticorrupció, de manera voluntària, deu factures derivades de la seva intermediació per portar la Supercopa a l'Aràbia Saudita. Segons va publicar El Mundo, el defensa blaugrana va remetre les factures, de 800.000 euros cadascuna, tramitades a nom de Kosmos, empresa de Piqué. L'acció voluntària del futbolista es revelava pocs dies després que s'hagués conegut que la Fiscalia va sol·licitar documentació a la RFEF, a l'Agència Tributària i al Consell Superior d'Esports (CSD) per portar la Supercopa d'Espanya a Aràbia. Les diligències de la Fiscalia Anticorrupció formaven part de la investigació oberta sobre la gestió de Rubiales i la seva relació comercial amb Piqué. El requeriment del fiscal Anticorrupció s'adreçava als acords subscrits entre la RFEF i les empreses de Piqué, Kosmos Football, S.L. i Kosmos Global Holding, S.L.

Amb el suport de l'Europol

Les diligències policials s'estan practicant sota la direcció del jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), en coordinació amb la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada. A més, compta amb suport d'Europol i es desenvolupa a diferents províncies de la geografia espanyola, entre les quals hi ha Madrid i Granada.

Segons aquestes fonts, estava previst fer l'entrada i l'escorcoll a onze domicilis, així com l'execució de requeriments judicials. Hi ha diverses detencions ja practicades dins d'unes diligències que preveuen fer set arrestos i que arriba també a cinc persones més en qualitat d'investigats. Les intervencions s'emmarquen en una investigació vinculada a presumptes fets delictius associats a la corrupció als negocis, l'administració deslleial i el blanqueig de capitals. Les actuacions romanen secretes per ordre judicial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!