La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) torna a revalidar el títol de millor universitat de l'Estat espanyol, segons el rànquing de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD). Així, cinc universitats catalanes —l'Autònoma, Barcelona, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i Ramon Llull— figuren entre les deu amb millor rendiment en indicadors com l'ensenyament i la investigació en aquesta classificació anual elaborada per CYD. Entre aquestes deu, també hi consten les universitats de Navarra, Carles III de Madrid, Autònoma de Madrid, Pontifícia Comillas i Deusto.

El rànquing, que aquest any compleix la seva desena edició, analitza un total de 80 universitats i 3.266 titulacions, que en conjunt suposen el 93% del sistema universitari. En concret, 48 d'aquests centres són públics (el 100% de representativitat) i 32 privats (89%), ha detallat aquest dimarts la directora del Rànquing CYD, Ángela Mediavilla, en roda de premsa. D'entre totes les universitats, la UAB se situa com la institució amb més rendiment, seguida de la Universidad de Navarra i la Carlos III de Madrid.

Segons Mediavilla, les universitats públiques i privades estan convivint "en posicions destacades, per exemple en ensenyament o orientació internacional", mentre que en el camp de la investigació el sistema públic destaca amb més força. Per la seva part, la directora de la Fundación CYD, Sònia Martínez Vivas, ha destacat que el Rànquing CYD "es consolida com una guia de gran valor per a la comunitat universitària que ajuda tant estudiants en la presa de decisions com a les universitats en el disseny de les seves estratègies".

Com s'elabora el rànquing de millors universitats?

Per determinar quines són les millors universitats de l'Estat espanyol, la taula recull els indicadors per grups de rendiment, dividits en alt, intermedi i reduït. La intenció del rànquing és que l'usuari pugui comparar el rendiment de cada centre respecte al seu nivell d'ensenyament i aprenentatge, investigació, transferència de coneixement, internacionalització, contribució al desenvolupament regional i inserció laboral. Després d'analitzar tots aquests factors, les conclusions del treball reflecteixen que Navarra, Catalunya i el País Basc són els territoris que condensen més indicadors dins del grup de més rendiment. Madrid, en canvi, se situa en quarta o cinquena posició, tot i concentrar moltes universitats. La directora del Rànquing CYD ha afirmat que l'informe no valora les causes d'aquest posicionament, però ha sostingut que és una qüestió que es manté "constant" en els darrers anys.

Noves dades i titulacions

En l'edició d'enguany, el rànquing actualitza els resultats de titulacions d'àmbits de Ciències Socials, com és el cas d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE), Economia, Ciències Polítiques, Sociologia, Història, Educació, Dret. També ofereix més dades de Ciències de la Terra-Geologia i incorpora l'àmbit de Periodisme i Comunicació. En aquesta titulació, s'han analitzat 34 universitats presencials i les tres més destacades són la Ramon Llull, la Carlos III de Madrid i la Pompeu Fabra.

Les universitats amb més rendiment: en quins camps destaca Catalunya?

Pel que fa a les dimensions analitzades, Catalunya és una de les comunitats que destaca en diferents àmbits. Segons el rànquing de CYD, les universitats catalanes són les millors en transferència de coneixement i destaquen en investigació, orientació internacional i contribució al desenvolupament regional. Així, les institucions universitàries de Catalunya tenen els millors indicadors en quatre de les cinc dimensions analitzades, totes menys ensenyament i aprenentatge.