Turquia considera "una ofensa a la nació" haver cantat una cançó. En concret, la lletra d'"Un violador al teu camí", on se citen frases com "el patriarcat és un jutge que ens jutja per néixer i el nostre càstig és la violència que no veus" o "l'assassí ets tu, la policia, els jutges, l'estat, el president". Una cançó que va néixer a Xile amb el grup feminista Las Tesis i que ha tingut una gran acollida per la ciutadania d'arreu del món, però no tant pels seus governs. Turquia és l'exemple més clar, de les 300 dones que es van manifestar a Istanbul, set d'elles s'enfronten a penes que podrien comportar presó durant dos anys. I tot per aquest moment:

Les detencions també es van produir posteriorment a la capital, Ankara.

El passat 8 de desembre, la policia turca va enviar els antidisturbis al barri de Kadiköy, el costat asiàtic d'Istanbul, per dispersar la manifestació pacífica de les feministes turques. Els van arrencar el megàfon amb el qual propagaven el missatge en turc i en castellà, i es va originar una càrrega per fer-les fora de la plaça on estaven. Les conseqüències van ser un seguit de detencions aleatòries i sancions penals.

Amb mostres com aquestes, lluny queda la pretensió que tenia temps enrere Turquia de ser membre de la Unió Europea. Amb Erdogan al capdavant del país, repressions en la llibertat d'expressió s'han anat repetint en els darrers temps. La Unió de Col·legis d'Advocats de Turquia ha condemnat les detencions, i polítiques del partit opositor a Erdogan també han repetit la cançó des del Parlament.

El reclam de les dones turques va dirigit al greu problema de violència masclista que viu el país otomà. Tan sols l'any 2018, 440 dones van ser assassinades a mans de la seva parella o exparella. I segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 38% de les dones pateixen violència de gènere a Turquia, a Europa se situa en el 25%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat