El TSJC ha decidit mantenir el concert educatiu de l’escola Camp Joliu de l’Arboç, que diferencia els seus alumnes per sexe. En una interlocutòria en poder d’ElNacional.cat, el tribunal accepta les mesures cautelars sol·licitades per aquest centre educatiu del Baix Penedès basant-se en dues sentències del Tribunal Constitucional en les quals, fent èmfasi en els drets fonamentals, determinava que el model educatiu de diferenciació de sexes és una metodologia més i que no discrimina els alumnes. També es basa en què retirar el concert a aquesta escola pot provocar un dany irreparable si en un futur la justícia determina que cal mantenir els concerts educatius dels centres que separen els seus alumnes per gènere.

Després que el Govern decidís retirar els concerts a les escoles que diferencien per sexe, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera ara que cal salvaguardar els drets de les famílies d’aquest centre perquè moltes no es podran permetre pagar una escola privada i els seus fills hauran d’abandonar el centre. Tal com ha pogut saber aquest diari, això és el que provocaria, segons el TSJC, un dany irreparable. La decisió d’acceptar les mesures cautelars es basa en aquest punt i en el fet que el TC ja digués amb anterioritat que la retirada dels concerts a aquestes escoles és inconstitucional.

Les dues sentències del Constitucional en les quals s’ha basat el TSJC són de l’any 2018 i, per tant, són anteriors a la nova llei d’educació aprovada pel govern espanyol, la LOMLOE, un text que persegueix aquesta mena de centres. No obstant això, aquesta nova llei està a hores d’ara recorreguda en aquest mateix tribunal i, per tant, el tribunal català es basa en les sentències del TC per mantenir, de moment, les cautelars demanades pel centre. És el primer cop que a Catalunya la justícia es pronuncia a favor d’una escola d’aquest tipus des que el Govern va decidir retirar els concerts als centres que diferencien per sexe. De totes maneres, les mesures cautelars en qüestió són preventives, perquè ja han estat recorregudes. L’escola va haver de posar sobre la taula una fiança de 800.000 euros.

L’escola Camp Joliu és un centre que es troba a l’Arboç i que té alumnes que van des d’infantil fins a batxillerat. Els 1.600 alumnes d’aquesta escola estan totalment diferenciats a l’educació primària i secundària, i tenen quatre línies per curs: dues per nois i dues per noies. Tot i que el pati també està diferenciat, sí que es barregen en alguna sortida cultural. Davant la decisió del Departament d’Educació de tancar l’aixeta dels concerts a aquest tipus de centres educatius, fonts de l’escola de Camp Joliu han explicat a ElNacional.cat que la intenció era mantenir el model d’escola i passar a ser un centre privat; però moltes famílies no s’ho haguessin pogut permetre. La interlocutòria del TSJC fa referència a la secundària d’aquest centre, ja que l’escola encara està pendent que pugui renovar el concert a primària.

L’escola Viaró de Sant Cugat, pendent de la mateixa sala

Una altra escola que diferencia els seus alumnes per sexe i que té l’esperança de mantenir el concert educatiu és l’escola Viaró de Sant Cugat. La mateixa sala -tot i que amb un ponent diferent- ha de resoldre la mateixa qüestió. Els arguments presentats per Camp Joliu i Viaró davant la justícia han estat els mateixos, de manera que fonts de la defensa d’aquests dos centres afirmen a aquest mitjà que tenen “l’esperança” i la “convicció” que el TSJC es pronunciarà de la mateixa manera amb aquest centre del Vallès Occidental, un escenari que en principi s'ha de produir en els propers dies.