El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat la creació de cinc nous jutjats per resoldre conflictes. Ho ha anunciat aquest dijous el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, en les jornades sobre arbitratge del Col·legi d'Advocats.

Després d'una petició de la junta de jutges de primera instància de Barcelona, la sala de govern ha demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que aprovi la creació de cinc nous jutjats per compensar l'especialització en resolució de conflictes i l'increment de casos procedents de totes les comarques barcelonines.

L'objectiu expressat per Barrientos és "buscar amb això fer més predictibles les decisions judicials alhora que garantim una major qualitat i seguretat". També ha admès que si no s'accepten 5 nous jutjats, però sí 3, tiraran endavant igualment la proposta d'especialitzar els òrgans judicials dels quals disposin i Barcelona centralitzarà aquest tipus de resolució de conflictes. 

La creació d'aquests jutjats, però, no és imminent. Ho ha d'aprovar el CGPJ i després el Ministeri de Justícia ha de crear els jutjats i assignar els secretaris judicials. En última instància és la Conselleria de Justícia qui ha de dotar de pressupost per pagar el personal. Avui el conseller ha conegut la proposta de primera mà i quan s'ha fet pública en les jornades del Col·legi d'Advocats i sense tenir més detalls de la demanda no ha volgut fer declaracions fins a tenir més informació i la proposta aprovada.

Mundó i Barrientos s'han trobat, s'han saludat, però no hi hagut grans expressions d'efusivitat entre el titular de Justícia català i el president del TSJC que ha admès a tràmit la querella contra Carme Forcadell i que molt probablement jutjarà Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N.

Especialització complexa

Ara mateix hi ha alguns jutjats especialitzats en concursos de creditors de persones físiques, i aquests jutjats podrien assumir les noves competències. Quan un acord al qual han arribat dues parts per resoldre un conflicte (laude) s'incompleix, ha de ser un jutjat de primera instància del municipi on s'ha incomplert la decisió qui la faci complir. Però el procediment és molt complex i requereix molta especialització. Per això, i per fer "previsible" la decisió, Barrientos ha dit que vol que tots els casos es concentrin en uns pocs jutjats especialitzats, que seguirien assumint una part més petita de la resta de casos que els pertoquen.

Aquesta especialització de moment només existeix a la ciutat de Madrid, però abasta només la capital, i no pas tota la província o la comunitat autònoma. En tot cas, la decisió final és del CGPJ, que ha d'autoritzar la creació dels nous jutjats i l'especialització d'alguns d'aquests nous òrgans o dels ja existents. S'haurien de crear les places de jutge i secretari judicial i la Generalitat hauria de finançar la creació de noves places de funcionari de Justícia per a aquests nous òrgans.