Gran troballa internacional. La companyia del Canadà Lucara Diamons ha trobat a una mina de Botswana un diamant de 2.492 quirats que se situa com el segons més gran descobert de la història. El president del país, Mokweetsi Masisi, el va presentar aquest dijous i va celebrar la troballa "la pedra preciosa que serà presentada al president és el diamant més gran fins a la data a Botswana, però el segon més gran del món". La corporació canadenca ha mostrat oficialment el diamant al cap d'Estat en un acte públic que es va dur a terme a l'oficina presidencial de la capital, a Gaborone. A través d'un comunicat, Lucara Diamonds ha detallat que "aquesta notable troballa, un dels diamants en brut més grans mai desenterrats, va ser detectat i recuperat per la tecnologia de transmissió de raigs X".
Descobriment a una mina
La nova pedra es va descobrir a la mina de diamants de Karowq, al centre-nord del país, i segons ha detallat l'empresa és "un actiu de classe mundial" en el mercat de grans diamants. El president de Lucara, Williamb Lamb, ha apuntat que "el descobriment reforça la posició de Karowe com una mina de diamants veritablement de classe mundial i destaca l'èxit continu de la nostra estratègia de desenvolupament operatiu i subterrani". En aquest sentit, ha reconegut estar "encantats" amb la recuperació "d'aquest extraordinari diamant de 2.492 quirats (...). La capacitat de recuperar intacta una pedra tan gran i d'alta qualitat demostra l'eficàcia del nostre enfocament per a la recuperació de diamants".
Els diamants més grans del món
La classificació històrica la lidera el diamant "Cullinan", descobert a Sud-àfrica el 1905 amb 3.106 quirats i amb un pes de 600 grams, que forma part de les Joies de la Corona del Regne Unit. La troballa es va produir a 40 quilòmetres a l'est de la ciutat de Pretòria mentre Wells realitzava una inspecció en la mina. El nom que va rebre l'extraordinari mineral és el del propietari d'aquesta indústria, Sir Thomas Cullinan. Dos anys més tard, el 1907, el general Louis Botha va sol·licitar a la Cambra del Transvaal que autoritzés el Govern de Pretòria adquirir el diamant per 150.000 lliures, amb l'objectiu d'oferir-l'hi al rei Eduard VII com a regal d'aniversari i demostració de lleialtat del poble bòer. Tanmateix, la peça era massa gran per a conservar-la en la seva forma original, de manera que va ser enviada a una empresa d'Holanda perquè procedís a tallar-la en fragments més petits. Finalment, van quedar tallats en nou diamants Cullinan numerats de l'I a l'IX i altres 96 peces menors. Les dues primeres joies, les Cullinan I i II, també conegudes com a Estrella d'Àfrica II i II, pertanyen a la Corona britànica, mentre que els altres set Cullinan eren propietat de la reina Isabel, que els va distribuir en un collaret, un anell i diverses agulles.
La tercera posició és per al diamant "Sewelo", de 1.758 quirats i també trobat per Lucara Diamonds a Botswana el 2019. Situat al sud d'Àfrica, Botswana, un país àrid de poc més de 2,5 milions d'habitants, és un dels majors extractors de diamants del món, amb una indústria que representa al voltant del 80% de les seves exportacions totals.