Una casa mòbil o mobile home es pot instal·lar en un càmping sense una llicència especial? Aquesta pregunta serà resolta pel Tribunal Suprem en haver acceptat un recurs de cassació presentat per l’empresa Agrocàmping de Tarragona, a la qual l’Ajuntament li va prohibir el 2018 la instal·lació d'aquestes cases en assegurar que requeria una llicència urbanística prèvia perquè es tractava de l’ús de sòl. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó al consistori el juny passat. L’empresa sosté que la casa mòbil es pot equiparar a un remolc i no cal cap permís complementari. L’alt tribunal espanyol ha afirmat aquest dimarts que accepta analitzar aquest cas perquè fins ara no hi ha hagut cap resolució del Suprem, i per tant fixarà doctrina en aquest tema.

Així, la sala d’apel·lacions de la sala del contenciós administratiu ha acceptat de resoldre, a partir d’aquest plet: determinar la naturalesa de les denominades mobile homes quant a l’exigibilitat o no de la llicència urbanística per l’ús de sòl; si la llicència d’activitats de càmping empara també la instal·lació de les cases mòbils, i debatre les normes confrontades.

Les rodes de les cases

En la seva resolució, el TSJC afirmava que el fet que les cases mòbils tinguis rodes “no altera que existeixi una ocupació del terreny en un càmping que comporta ús de sòl que està subjecte a llicència urbanística prèvia”, tal com exposava l’Ajuntament de Tarragona, que exigia un pla urbanístic per dur-ho a terme.

Per contra, el titular del càmping de Tarragona al·lega que aquest tipus de casa s’inclouen en la categoria de remolcs, ja que són vehicles habitables de lleure, segons el Reglament General de Vehicles, i per tant no necessitarien una llicència urbanística prèvia dels ajuntaments. I demanava el pronunciament del Tribunal Suprem perquè fins ara s’han pronunciat tribunals superiors com el d’Astúries, d’Aragó i de Catalunya, però no l’alt tribunal espanyol per unificar criteri a tot el territori espanyol.

 

Per tot això, la sala d’apel·lacions del Suprem informa que recull la petició del càmping de Tarragona que el tema presenta “interès cassacional”, ja que la solució que adopti pot afectar “a gran nombre de situacions donat el progressiu ús de les cases mòbils i l’absència de jurisprudència al respecte”. I acorda que sigui la secció 5a de la sala del contenciós qui sigui la competent per determinar, en primer lloc, si la naturalesa de les cases mòbils quant a l’exigibilitat de llicència urbanística per ús del sòl, i, en segon lloc, si la llicència d’activitat de càmping empara també la instal·lació de les cases mòbils. Serà una resposta unificada per a tots els càmpings.