Malgrat les comunicacions, les noves tecnologies i els aparells que ens han permès recórrer bona part del planeta de pol nord a pol sud i d’est a oest, existeix una zona denominada triangle de les Bermudes envoltada d'un seguit de llegendes, misteris i conspiracions que, encara avui, no s’han aconseguit resoldre. Però, què té de llegenda o de realitat tot el que ha passat en aquesta zona? És cert que tot i tothom qui el travessa o s’hi endinsa no en surt i acaba desapareixent del mapa?

No cal recular gaire temps enrere per trobar l’última notícia al respecte, quan a principis del 2021 es perdia el rastre d'un vaixell amb vint persones a bord, tal com explicava la Guàrdia Costera de Florida per mitjà d’un comunicat. Després de 84 hores d’investigació, es va acabar suspenent la recerca en no trobar cap rastre de l’embarcació ni dels seus tripulants. Uns tripulants que van desaparèixer al que és considerat el triangle més famós del planeta, situat enmig de l’oceà Atlàntic, entre Puerto Rico, les Bermudes i Miami. El triangle de les Bermudes està format per 1,1 milió i mig de quilòmetres quadrats en alta mar, la zona que comprèn conforma un triangle equilàter, d’aquí el nom que ha adoptat i amb el qual es coneix arreu del món. 

Tot i que es desconeix el nombre exacte, almenys 50 embarcacions marítimes i 20 avions han desaparegut a la zona

Triangle Bermudes

El triangle de les Bermudes es troba a l'oceà Atlàntic

Mites, llegendes i conspiracions

En aquesta zona, s’hi acumulen un gran nombre de misteris que giren entorn de l’elevat nombre de desaparicions que s’hi han produït. Hi ha qui creu que poden ser degudes a la presència d’un forat negre, una regió finita de l’espai en el qual la massa concentrada és tan potent que res s’escapa del seu control. D’altres creuen que a la zona hi viuen monstres marins, organismes de grans dimensions com calamars gegants que devorarien tot allò que els passa per damunt. Però les llegendes o mites entorn d'aquesta peculiar zona no acaben aquí, al llarg del temps, també s’ha especulat molt sobre la presència d’ovnis al triangle de l’Atlàntic. Una teoria que creu que els extraterrestres s’apropiarien de tot allò que hi passa i s'ho emportarien a un altre món fora del planeta Terra.

La meteorologia, la climatologia i els errors humans; la ciència explica el misteri del triangle de les Bermudes

Tot i que als humans ens agrada creure en conspiracions i en la presència d’un animal marí capaç de cruspir-se tot allò que li passi pel davant, toquem de peus a terra i analitzem per quins motius la zona acumula un elevat nombre d’accidents o d’anomalies que ens han portat a fer i explicar les llegendes que tots coneixem. La ciència intenta aproximar-nos a unes explicacions més lògiques, on els errors humans prendrien el principal protagonisme. Però no només aquests, que es poden donar arreu del territori, en poden ser els principals causants, la meteorologia i climatologia de la zona són força canviants i és habitual trobar-se amb dies calmats, seguits, de sobte, amb tifons, huracans i grans tempestes, que poden provocar onades de centenars de metres que poden ser les causants dels accidents marítims i dels aparells aeris. A més, a la zona hi ha un elevat nombre de forats blaus o coves submarines que generarien corrents marins molt forts capaços d’emportar-se i de causar accidents en aquestes embarcacions que hi transcorren.

nasa  unsplash

Grans huracans podrien explicar el motiu pel qual moltes embarcacions i avions s'accidenten a la zona 

L’origen de la llegenda del triangle de les Bermudes

Ens hem de remuntar a principis de desembre del 1945, quan 14 militars que s’havien enlairat a la costa de Florida per fer un entrenament van desaparèixer del mapa a bord de l’aparell que conduïen. El més curiós del cas, i el que va portar al naixement de la llegenda, és que les condicions meteorològiques del moment eren bones, d’aquí que a molts els donés per pensar en fenòmens paranormals. A més, dels dos avions que es van enviar per al rescat per fer les tasques de rastreig, un també va desaparèixer. Dos dies després, centenars d’avions i vaixells van recórrer l’àrea marítima i, com el vol 19, no en van trobar cap rastre.

Així s’originava el mite o la llegenda de les Bermudes, que, amb el pas del temps, ha anat acumulant una xifra indeterminada de persones que hi han desaparegut i que encara, avui dia, no se’n té cap pista.