Es compleixen tretze anys de l'assassinat de Carlos Palomino, un jove anarquista de Vallecas de 16 anys que el va matar un neonazi en el metro de Madrid.

L'11 de novembre del 2007, el neonazi Josué Estébanez, un soldat espanyol de 23 anys de l'Exèrcit de Terra que estava en permís, es trobava en el metro de Madrid per assistir a una manifestació de la ultradreta al centre de la ciutat. Llavors, en el mateix vagó es va pujar un grup d'antifeixistes, que també anaven al mateix lloc, precisament, en una concentració antifeixista i contrària a la neonazi. En la parada de metro de Legazpi, Polomino es va apropar a Estébanez, qui va treure una navalla de grans dimensions, li va clavar al pulmó alhora que el va tirar fora del metro, a l'andana. Uns fets que va enregistrar la càmera d'aquest transport públic i que van donar la volta per totes les televisions espanyoles.  

Primer condemnat delicte d'odi ideològic

Per aquest assassinat, Estébanez, va ser condemnat a 26 anys de presó amb agreujant de motius ideològics. Aquest cas va ser un precedent a Espanya, ja que va ser el primer cop que es va aplicar l'agreujant de motius ideològics en un crim.

Aquest cas ha tingut transcendència més enllà de les fronteres espanyoles i també dins dels col·lectius de la ultradreta. De fet, el supremacista Breton Tarrant, que el 15 de març va entrar a dues mesquites de Nova Zelanda on va matar una cinquantena de persones, portava inscrit el nom de Josué Estébanez en una de les seves armes.

Homenatge a Palomino 

Per homenatjar la mort de Palomino aquest dimecres grups antifeixistes han penjat una pancarta a la plaça de Callao de Madrid amb la imatge del jove i el missatge: "Sempre amb tu, Carlos". 

Una imatge que ha estat difosa a Twitter junt al missatge: "Un any més que tornem per tu, a reivindicar la teva memòria que és la nostra, a demostrar que els nostres morts no han mort. La teva ciutat et segueix recordant 13 anys després. Sempre amb tu Carlos. El millor homenatge, continuar la lluita".